Noi reglementări, în Franţa, împotriva celor care promovează şi încurajează slăbitul excesiv

Manechinelor prea slabe li se va interzice să urce pe podium la defilări – prevede noua lege a sănătăţii, aflată în dezbaterea Parlamentului Franţei. Cu alte informaţii despre noile reglementări împotriva celor care promovează şi încurajează slăbitul excesiv, Daniela Coman:

Reporter: Adunarea Naţională Franceză a votat două amendamente privind lupta împotriva celor care promovează anorexia. Textul interzice angajarea de către casele de modă a manechinelor prea slabe, obligă revistele să precizeze dacă anumite fotografii publicate au fost retuşate cu scopul de a arăta modelul mai slab decât este în realitate şi prevede pedepse pentru acele site-uri de internet care incită la înfometare şi slăbit excesiv cu un an închisoare şi amendă de zece mii de euro. Iată cum şi-a motivat propunerile deputatul socialist Olivier Veran, care este şi medic: „Este vorba despre o măsură de protejare a manechinelor. Nu vrea nimeni să le împiedice să lucreze, ci doar să le protejeze. În plus, ne aşteptăm ca amendamentul să aibă un impact major asupra adolescentelor. Promovarea acestei imagini, acestei presiuni sociale pe care o impune moda, care face să defileze modele excesiv de slabe, nu trebuie să mai dureze şi să-i influenţeze pe tineri”.

Declaraţia deputatului francez a fost preluată de pe site-ul televiziunii France 2. În Franţa, aproximativ 40 de mii de persoane suferă de anorexie mentală, boală psihică care duce frecvent la moartea pacientului. Dramatic este că 90% dintre persoanele diagnosticate sunt adolescente. Expunerea femeilor-schelet în lumea modei a dus la distorsionarea imaginii cu privire la aspectul şi calităţile ideale ale unui model şi – de ce nu? – ale unei femei, influenţându-le, în special, pe tinerele fete, care aleg adesea să se înfometeze şi, în final, să se îmbolnăvească, pentru a arăta ca cele din reviste. În Franţa, de acum înainte, exercitarea activităţii de manechin le va fi intezisă persoanelor a căror greutate este mai mică decât valorile stabilite de Autoritatea de Sănătate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 aprilie