2015. április 6

Victor Ponta miniszterelnök felhivást intézett a képviselők és szenátorok jogállása módositásának megszavazásáért

Victor Ponta miniszterelnök felhivást intézett az ellenzéki- és kormánypártok  parlamenti képviselőihez, hogy ne hiányozzanak a keddi plénumról, mivel napirendre tűzték a képviselők és szenátorok jogállásának módositását. Mint hozzáfűzte: E módositás azért szükséges, hogy a parlamenti képviselők státusára vonatkozó törvényt harmonizálják az alkotmány döntéseivel. „Reményemnek adok hangot, hogy az ellenzéki kollégák is jelen lesznek a keddi plénumon és hogy módositani tudjuk a 96/2006. számú törvényt, annál inkább, hogy ez irányban ők nyújtották be észrevételüket az alkotmánybirósághoz”, mondotta Victor Ponta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Klaus Iohanni államfő április 6-10. között húsvéti vakáción van

Klaus Johannis román államfő április 6-10. között húsvéti vakáción van, közölte az Elnöki Hivatal, amely nem árulta el a vakációzás helyszínét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Egy felmérés szerint Romániában három párt jutna be a parlamentbe

Egy vasárnap közzétett felmérés szerint  a jelenlegi kormánypárt és az ellenzék fő erejét képező új liberális párt mellett csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség érné el a parlamenti küszöböt, tájékoztatott az MTI, amelyet a román közszolgálati rádió idéz. Az Agentia de Rating Politic nevű közvélemény-kutató intézet áprilisi felmérése szerint, ha most szerveznék meg a parlamenti választásokat az új Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerné meg a választásokat, a szavazatok 44 százalékával, második helyen  a Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) szerepelne, amely a voksok 34 százalékát összesitené, mig a harmadik helyen az RMDSZ győzne, amely a voksok 5 százalékát kapná.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

„Elkobozzák” Monica Macovei választási kampányára felhasznált összeg egyrészét

Az Állandó Választási Hatóság úgy döntött, hogy a Monica Macovei elnökválasztási kampányának finanszirozására forditott összegből  mintegy 300 ezer lejt elkoboznak és 55 ezer lejjel birságolják. A hatóság a döntést azt követően hozta meg, hogy rendellenességet találtak a függetlenként indult jelölt kampányának szánt alapokkal kapcsolatosan. Monica Macovei sajtóközleményében leszögezte, hogy a bevételek és a kiadások legálisak és átláthatóak voltak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Rozália Gănciulescu