Discuţii oficiale ale ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, cu omologul georgian, Mindia Janelidze

Miniştrii român şi georgian ai apărării au avut luni, 6 aprilie, o întâlnire oficială la sediul Ministerului georgian al Apărării, unde au discutat despre situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre şi despre relaţiile bilaterale dintre cele două armate.

Ministrul Mircea Duşa a declarat că există bune premise pentru aprofundarea relaţiilor militare bilaterale, date fiind interesele celor două state, precum şi poziţia comună racordată la noua conjunctură strategică din regiune.

„Doresc să reiterez interesul României de a intensifica şi consolida cooperarea cu Georgia, pe parcursul celui de-al doilea mandat deţinut de ţara noastră ca Ambasadă Punct de Contact NATO pentru perioada 2015-2016. Totodată, susţinem consolidarea relaţiilor Uniunii Europene cu Georgia şi considerăm că Summit-ul de la Riga, dedicat Parteneriatului Estic, va constitui un moment important în dezvoltarea relaţiilor de cooperare”, a declarat Mircea Duşa.

Ministrul român al apărării şi-a exprimat disponibilitatea de a consolida cooperarea începută în anul 2013 în domeniul forţelor pentru operaţii speciale, cu accent pe participarea la antrenamente şi exerciţii comune care vor contribui la creşterea interoperabilităţii forţelor georgiene cu cele ale NATO. 

Ministrul Mircea Duşa a apreciat demersurile georgiene de continuare a implementării reformei în domeniul apărării şi a afirmat disponibilitatea părţii române de a oferi asistenţă în mai multe domenii, cum ar fi instruirea, învăţământul şi cercetarea.

Aş dori să exprim sprijinul nostru în cadrul Programului NATO de Dezvoltare a Învăţământului Militar prin oferirea unui număr de locuri Georgiei, pentru personalul său militar, la cursurile organizate în instituţiile noastre de învăţământ militar şi prin participarea cu experţi militari la echipele NATO care desfăşoară diferite activităţi pe linie de cooperare militară cu ţara dumneavoastră”, a mai declarat ministrul Duşa.

Referitor la situaţia de securitate din zona extinsă a Mării Negre, cei doi oficiali şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ultimele evoluţii şi au reiterat necesitatea unei consolidări a relaţiilor dintre cele două armate.

Pe timpul vizitei, ministrul Mircea Duşa a depus o coroană de flori la monumentul din Piaţa Eroilor din Tbilisi şi a ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor georgieni.