„Agenda europeană” – Noi sateliţi în Sistemul European de Navigaţie

Galileo_satellites_launched_mediumDoi sateliţi s-au alăturat zilele trecute Sistemului European de Navigaţie Galileo. Detalii în rubrica realizată astăzi de Daniela Coman.

Reporter: Sateliţii Galileo 7 şi 8 au fost lansaţi la bordul unei rachete Soyuz din portul spaţial al Europei, situat în Guiana Franceză pentru a li se alătură celor şase sateliţi plasaţi pe orbită în 2011, 2012 şi 2014. Alţi patru se află în faza de testare sau de integrare finală şi sunt programaţi pentru lansare anul acesta. Capacitatea totală a sistemului, care va include un serviciu comercial criptat, bazat pe 24 de sateliţi operaţionali şi şase de rezervă, este aşteptată să fie disponibilă până în 2020. Comisarul european pentru piaţa internă şi industrie, Elzbieta Bienkowska.

Elzbieta Bienkowska: Am demonstrat odată în plus că Europa are expertiza cea mai avansată, deţine tehnologie de ultimă oră, precum şi viziunea şi determinarea necesare pentru a realiza lucruri mari. Galileo ne va pune la dispoziţie în curând oportunităţi uriaşe, fie că este vorba de instalarea la bordul vehiculelor rutiere de servicii de navigare sau de implementarea de sisteme mult mai performante şi eficiente de căutare şi salvare pentru paza de coastă, de exemplu. Obiectivul meu este ca primele servicii Galileo să fie furnizate până cel mai târziu în 2016, iar din 2020 să fie oferite servicii complete.

Reporter: În timp ce sistemele american, GPS şi cel rus, GLONASS, se află sub control militar, Galileo aparţine în întregime domeniului civil, fiind finanţat de Comisia Europeană. Crat tocmai pentru a scăpa de dependenţa de GPS-ul american şi a garanta independenţa strategică a Europei în domeniu, sistemul va oferi posibilitatea furnizării unor servicii îmbunătăţite, începând cu o navigaţie mai precisă pentru automobile, o gestionare eficientă a transportului rutier şi a serviciilor de căutare şi salvare, tranzacţii bancare mai sigure, precum şi furnizare fiabilă de energie electrică. Sateliţii Galileo sunt dotaţi şi cu cele mai bune ceasuri atomice care nu au mai fost utilizate niciodată în navigaţie, înregistrând o eroare de doar o secundă la trei milioane de ani, precizia fiind esenţială pentru funcţionarea sistemului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 aprilie