ÎNVIEREA între ştiinţă şi religie la Radio România Cultural

Învierea şi miracolele lui Isus Hristos din perspectivă religioasă şi ştiinţifică – acesta este subiectul provocator pe care matinalul Radio România Cultural (Espresso) îl propune publicului în cele 3 zile ale Paştelui Ortodox.

În zilele de 12,13 şi 14 aprilie, între orele 7.15-9.00, Diana Joicaliuc şi Dan Vasiliu invită publicul la o reflecţie matinală pe teme intens studiate dar niciodată elucidate.

Oamenii de religie şi cei de ştiinţă îşi vor prezenta argumentele în legătură cu Sărbătoarea Pascală şi cu semnificaţiile ei. Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte va fi cel legat de Bosonul Higgs, supranumit ”Particula lui Dumnezeu”, despre care se studiaza în cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare (la CERN).

Cele trei dimineţi Pascale vor aborda sărbătoarea din perspectiva multor confesiuni şi vor îndrăzni să răspundă la întrebarea cum vor celebra Paştele strănepoţii nostri?

Românii sunt printre cele mai credincioase nații din lume, relevă un   studiu Gallup International publicat anul trecut, care arată că românii se află pe locul şapte în topul celor mai credincioase populaţii, după ghanezi, nigerieni și armeni.

Pe alte meridiane, însă, în Statele Unite, spre exemplu, sondajele oficiale arată că, din 2012 încoace, 7 milioane și jumătate de americani si-au pierdut  religia, 1 din patru americani declară că nu apartin nici uneia şi 34 % spun că n-au fost niciodată la vreo slujbă religioasă.

Poate și de aceea, biserica, instituția bisericii , și-a ”îndreptat fața” către mediul on line. Sau poate din nevoie de a fi ”în pas cu moda”. Sau poate din dorința de a aduce la biserică tinerii, atît de familiarizați cu mediul virtual. Cât de compatibile, sunt, însă, biserica şi mediul on line? O altă întrebare care îşi caută răspuns în cele trei ediţii ale matinalului de Paşti.

Unul dintre invitaţi programului special este fratele Guy Consolmagno, unul dintre cei 12 astronomi ai Papei, președintele Observatorului Vaticanului, astronom și cercetător în științele planetare, specializat in studiul asteroizilor si al meteoriților, absolvent al Universității Arizona și al MIT din Statele Unite. Una dintre concluziile subiectului abordat de matinalul Espresso va fi tras chiar de domnia sa, preşedintele Observatorului Vaticanului susţinând că ştiința și religia nu sunt deloc două lumi aparte.