Moldova cere FMI să trimită o misiune pentru negocieri în vederea noului program de cooperare cu Fondul

Guvernul Republicii Moldova a invitat Misiunea specială a Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru elaborarea şi semnarea Memorandumului de cooperare. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, care face referire la serviciul de presă al Guvernului, Premierul a înmânat vineri scrisoarea adresată Directorului Departamentului European al FMI, Poul Thomsen, şefului misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar, care din mai îi va succeda în această funcţie lui Max Alier. „În scopul consolidării stabilităţii macroeconomice, continuării reformelor structurale şi diminuării impactului negativ al factorilor externi asupra dezvoltării economice a ţării, solicităm respectuos iniţierea negocierilor unui nou program de asistenţă şi lansăm invitaţia misiunii FMI să efectueze, în viitorul apropiat, o vizită la Chişinău, pentru a discuta noul program”, se menţionează în scrisoare.
Şeful Guvernului moldovenesc, la întrevederea cu şeful Misiunii FMI în Moldova, care încheie vizita de informare la Chişinău, a subliniat importanţa „intensificării cooperării bilaterale şi a exprimat interesul autorităţilor moldoveneşti pentru o colaborare eficientă cu partenerii externi”, inclusiv cu experţii FMI. La rândul său, Ivanna Vladkova-Hollar a menţionat că discuţiile purtate în săptămâna curentă cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei şi altor instituţii, au fost utile. Acum urmează o analiză şi stabilire a priorităţilor pentru activitatea de mai departe a misiunii.
„INFOTAG” precizează: Ultima Misiune a FMI a vizitat Moldova în perioada 25 septembrie -7 octombrie 2014. Misiunea a monitorizat situaţia macroeconomică după încheierea Memorandumului de trei ani cu Guvernul pentru anii 2010-2012, care prevedea sprijin financiar în schimbul reformelor şi modificărilor structurale în economie. Din 572 milioane de dolari, Guvernul a primit doar 500 de milioane.

(INFOTAG – 6 aprilie)