2015. április 8

Az Európai Bizottság aggódik az áfacsökkentés miatt

Az Európai Bizottság (EB) előrejelzése szerint a román kormány áfacsökkentő tervei jelentős kiesést okoznak az adóbevételekben – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és társadalmi párbeszédért felelős alelnöke szerdán Bukarestben, miután Victor Ponta román miniszterelnökkel tárgyalt. Közös sajtóértekezletükön Dombrovskis rámutatott: fontos, hogy a román gazdaság tovább javuljon, ezért aggodalomra adnak okot azok a jelentős áfacsökkentések, amelyeket az elfogadásra váró új adótörvény tartalmaz. Hozzátette: az új adótörvények előírásai nincsenek összhangban az EB ajánlásaival, amely szerint inkább munka adóterheit csökkentsék mint a gazdasági növekedést és fogyasztást érintő adónemeket. Victor Ponta kijelentette: kormánya minden intézkedésére megvan a fedezet, és az adócsökkentés hosszú távon fenntartható. Emlékeztette az EB alelnökét, hogy a román kormány megkezdte a munka adóterheinek visszaszorítását, amikor tavaly ősszel öt százalékponttal csökkentette a munkáltatók által fizetendő nyugdíjjárulékot. Szerinte az áfacsökkentésre is van fedezet, hosszú távon pedig az adókerülés visszaszorítását eredményezheti. A kormányfő rámutatott: a román gazdaság három éve növekszik, csökken a költségvetési hiány, az államadóság pedig a GDP 40 százaléka alatt maradt. Ponta elismerte, hogy az EU-ban átlagon felülinek számító – három százalékos – gazdasági növekedése ellenére Románia még távol áll az Európai Unió átlagos gazdasági és társadalmi mutatóitól, de szerinte éppen azért kell Romániának nagyobb sebességgel fejlődnie, hogy behozza lemaradását. A kormány jövőre az általános forgalmi adót 24-ről 20 százalékra, az élelmiszerek áfáját pedig már idén júniustól 9 százalékra akarja csökkenteni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Corina Creţu: „2015 nagyon fontos az európai alapok lehívása szempontjából”

„Az Európai Bizottság megtesz minden tőle telhetőt, hogy felgyorsítsa az európai alapok tagállamok általi lehivásának folyamatát”, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Corina Creţu regionális politikáért felelős uniós biztos. Mint hozzáfűzte, 2015 nagyon fontos az európai alapok lehívása szempontjából, mivel ez az utolsó év, amikor felhasználhatóak a 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakban biztositott finanszirozások, és ugyancsak 2015-ben indulnak a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó operatív programok. Corina Creţu megemlitette, hogy külön munkacsoportot hozott létre az elmúlt években nyolc tagállam által – köztük Románia is – le nem hivott uniós pénzek felhasználásának előmozditására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Határozata közzétételére kötelezte a román szenátust az alkotmánybíróság

A román szenátusnak meg kell jelentetnie a hivatalos közlönyben egy határozatot arról, hogy hozzájárul-e vagy sem a szociáldemokrata Dan Sova szenátor őrizetbe vételéhez – így döntött szerdai ülésén a román alkotmánybíróság. A kormánypárti Dan Sova – Victor Ponta miniszterelnök volt kampányfőnöke – ügyében két hete szavaztak a szenátorok. A jelenlévők többsége támogatta ugyan a politikus kiadását, a szenátus vezetése mégis azt közölte, hogy nem lehet őrizetbe venni Sovát, mert a voksolásnál nem volt meg a minősített többség. A nagy politikai vihart kavaró ügyben többen is alkotmányossági óvást emeltek. Az alkotmánybíróság a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM) adott igazat, amely azt kifogásolta, hogy a szenátus mindössze egy közleményt adott ki az ügyben, holott döntéséért egy hivatalos határozatban kellett volna felelősséget vállalnia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

A roma közösség „még mindig társadalmi kiszoritással küzd”

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans, valamint Marianne Thyssen, Vera Jourová és Corina Cretu európai biztosok közös nyilatkozatban mutattak rá, hogy Európa legnagyobb etnikai kisebbsége, a csaknem hat millió főt számláló roma közösség még mindig társadalmi kirekesztéssel és megkülönböztetéssel küzd. „Sok esetben a roma gyermekek nem részesülhetnek ugyanolyan minőségű oktatásban, mint a többi gyermekek és ez európai és nemcsak nemzeti probléma”, hangsúlyozta Corina Creţu. Mint hozzáfűzte: 2011-től az EU a roma kisebbség integrálására stratégiát dolgozott ki és az Európai Bizottság kész közreműködni valamennyi uniós tagállammal e kisebbség helyzetének javitása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Andrei Demeny