Soluțiile experților francezi și români la problema schimbărilor climatice

Experți români și francezi s-au reunit în cadrul conferinței „Paris Climat 2015 : Implicarea Franței și a României în fața provocărilor COP21” organizată de Ambasada Franței în România și Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CEREFREA Villa Noël), pentru a discuta despre soluțiile locale, europene și globale la problema încălzirii climatice.

Evenimentul, dedicat mizelor Conferinței internaționale despre schimbările climatice (COP 21) – care va avea loc la Paris între 30 noiembrie și 11 decembrie –  a fost deschis de doamna Medeea Marinescu, actriță cunoscută în România, dar și în Franța unde a jucat alături de unele dintre cele mai mari nume ale cinematografiei franceze și Ambasadoare a Paris Climat 2015 pentru România, și de domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România.

La conferință au participat aproximativ 60 de persoane, printre care domnul Remus Cernea, deputat independent, domnul Carlos Alberto Cueto Carrion, șeful cancelariei Ambasadei Republicii Peru, care asigură președinția COP20, reprezentanți ai Ministerului Energiei și mediului de afaceri și ministerului Mediului,  ai societății civile , ai ONG-urilor de specialitate, printre care Ecotic, Greenpeace , Reper21, Asociația Română a Apei, ai unor instituții de învățământ, printre care Școala Centrală din București și Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice din București,  precum și jurnaliști.

CEREFREADomnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România , a pus în evidență, la începutul conferinței,  importanța implicării societății civile în găsirea unor soluții viabile pentru protejarea mediului și pentru a ajuta România să își îndeplinească obiectivele în acest sens.

„Obiectivele europene pentru anul 2030,  raportate la anul 1990, au ca scop: scăderea efectelor gazelor cu efect de seră cu 40%, creșterea ponderii energiilor regenerabile în mix- ul energetic cu 27%,  dar și  scăderea  consumului de energie cu 27%”,  a explicat Ambasadorul Franței.

Domnul Saint-Paul a evidențiat cât de importantă este semnarea unui acord, ceea ce ar duce la noi oportunități,  noi investiții  și la crearea de noi locuri de muncă și inovații.

Doamna Medeea Marinescu, Ambasadoare a Paris Climat 2015 pentru România, a explicat de ce este nevoie ca fiecare individ să se transforme dintr-un simplu spectator alarmat de schimbările rapide și agresive ale mediului înconjurător într-un actor implicat direct și activ.

Doamna Marinescu a împărtășit publicului credința că fiecare gest individual, conștient și asumat de la vârstele cele mai fragede, de a proteja mediul înconjurător, poate deveni în timp, prin statornicia demersurilor,  un adevărat factor al unei schimbări reale. Printre aceste gesturi mici care pot face o mare diferență se numără, în opinia doamnei Marinescu: economisirea energiei, limitarea consumului de apă, utilizarea transportului în comun, reciclarea etc.

Puteți asculta discursul domnului François Saint-Paul și discursul doamnei Medeea Marinescu pe pagina SoundCloud a Ambasadei Franței La București: https://soundcloud.com/ambassade-de-france-en-roumanie/ambasadorul-frantei-si-medeea-marinescu-vorbind-despre-conferinta-paris-climat-2015 .

O intervenție cheie din cadrul conferinței a fost cea a doamnei Odette TOMESCU-HATTO, Șef de secție „Schimbări climatice” în cadrul Ministerului francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării internaționale și este responsabilă de coordonarea interministerială a Task Force COP21, venită special de la Paris pentru acest eveniment.

Prezentarea dumneaei intitulată  „Schimbările climatice, negocieri internaționale  și pregătirea COP 21” a pus în evidență acțiunile Franței în vederea conferinței de la finalul anului.

În calitate de președinte al COP21, Franța are rolul de a organiza conferința, dar și de a veghea la buna derulare a negocierilor, de a facilita dialogul și de a înțelege preocupările și așteptările fiecărei țări participante, fără a lua apărarea unei poziții anume.

Obiectivele Franței au în vedere definirea unei traiectorii de acțiune și a unui cadru juridic care să permită limitarea încălzirii globale la sub 2°C.

De asemenea, doamna Tomescu-Hatto a prezentat proiectul „l’Alliance de Paris ”, care cuprinde : un acord juridic  strict, durabil și dinamic care să angajeze toate țările participante, contribuțiile naționale, pe care fiecare țară este încurajată să le publice înainte de conferință, un dosar privind finanțarea care să permită reorientarea fluxurilor financiare spre o economie de tranziție, precum și inițiative multiparteneriale.

De asemenea, doamna Tomescu-Hatto a subliniat importanța dezbaterilor din cadrul COP 20, care a avut loc la Lima, și care stau la baza pregătirilor conferinței care va avea loc la Paris, unde este esențial ca țările participante să ajungă la o soluție comună pe care să o implementeze într-un mod transparent.

De altfel, Franța și Peru au lansat programul “Lima-Paris Action Agenda”, care are ca scop încurajarea inițiativelor societății civile  și prezentarea la reuniunea de la Paris a unui mesaj al oportunităților economice și sociale.

De origine română, doamna Tomescu-Hatto a făcut câteva precizări cu privire la cazul României. Ea subliniat că este nevoie ca România să lase în urmă „moștenirea comunistă” și să se adreseze corespunzător problematicii mediului.

Următoarele două intervenții din cadrul conferinței au aparținut experților români reprezentați de doamna Alina BOLDEA, negociator șef român și persoană de contact la nivel național pentru convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, în cadrul Ministerului român al Mediului, Apelor și Pădurilor, și de domnul Narcis JELER, membru al echipei de negociatori, expert în domeniul „schimbări climatice” și consilier pentru afaceri europene în cadrul Ministerului român al Mediului, Apelor și Pădurilor, care vor prezenta „Acțiunea asupra climatului la răscruce. România și provocările viitorului acord climatic global”.

Prezentarea celor doi experți români a urmărit explicarea procesului de negocieri pentru noul acord internațional. Pentru a răspunde realităților actuale, noul acord internațional trebuie să asigure participarea universală; includă elemente privind: angajamente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ale tuturor Părţilor, adaptarea la efectele schimbărilor climatice, măsuri de implementare,   un sistem comun de monitorizare, raportare și verificare ; să  încorporeze un set de reguli cheie, ambiţioase şi obligatorii din punct de vedere juridic;  și să permită tuturor Părţilor să contribuie în mod adecvat la efortul colectiv necesar pentru a atinge obiectivul de menţinere a creşterii temperaturii globale sub 2°C, într-un mod care să reflecte corect responsabilităţile şi capacităţile de care dispun, creând în acelaşi timp oportunităţi de dezvoltare durabilă pentru toţi.

Răspunzând întrebărilor publicului, cei doi experți români au explicat cum se stabilește strategia de negocieri și care sunt provocările la care trebuie să răspundă o echipă de negocieri.

Ei au explicat totodată care sunt elementele pentru construirea unui cadru complex de susţinere a acţiunii climatice în România, printre care au menționat: operaţionalizarea strategiei climatice şi lansarea planului naţional de acţiune climatică;   identificarea şi susţinerea integrării de măsuri relevante climatic în Programele Operaţionale 2014 – 2020 (fonduri structurale UE); o bază analitică solidă pentru evaluări de impact în luarea deciziilor privind acţiunile climatice și susţinerea practicilor prietenoase climatic prin identificarea de surse adecvate.

Conferința de vineri, 3 aprilie, a fost încheiată de domnul Alfred VESPREMEANU-STROE și doamna Liliana ZAHARIA, profesori la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București, care au susținut câte o prezentare în cadrul temei comune intitulate  „Impactul schimbărilor climatice în România: provocările resurselor hidrice  și ale litoralului”.

Fotografii de la eveniment puteți regăsi pe pagina de Facebook a Ambasadei Franței în România: https://www.facebook.com/France.Romania

Mai multe informații despre COP 21 puteți regăsi accesând următoarele link-uri :

http://www.cop21.gouv.fr/fr   

https://www.facebook.com/COP21fr

http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/politique-etrangere-de-la-france/climat/conference-paris-climat-2015-cop21/

*

Despre doamna Odette Tomescu-Hatto

Doamna Odette Tomescu-Hatto este de formare politolog. Licențiată în științe politice a Universității din București și a Universității din Montreal, doamna Odette Tomescu-Hatto este doctor în științe politice al Institut d’études politiques din Paris, unde dumneaei este și conferențiar, din 2002, pe tema securității europene și diplomației publice a organizațiilor internaționale. Totodată, doamna Odette Tomescu-Hatto este și coordonator de proiecte în cadrul aceluiași institut. Între 2002 și 2004, doamna Tomescu-Hatto a fost corespondent de presă în Franța pentru cotidianul România Liberă. În perioada 2003-2010 doamna Tomescu-Hatto a fost coordonator de proiecte în cadrul Centrului de studii și relații internaționale (CERI) de la Institut d’études politiques din Paris, unde a realizat mai multe studii de securitate internațională în cooperare cu Ministerul francez al Apărării, Comisia europeana, SEAE și OSCE. Începând din ianuarie 2011, doamna Odette Tomescu-Hatto ocupă poziția de Șef de secție „Schimbări climatice” în cadrul Ministerului Afacerilor externe și este responsabilă de coordonarea interministerială a Task Force COP21.

Despre doamna Alina Boldea

Doamna Alina Boldea este de formare economist. Lucrează în Ministerul Mediului încă din anul 2005. Este responsabil cu coordonarea pozițiilor României, în discuțiile la nivel UE, în ceea ce privește calitatea aerului și schimbările climatice. Începând cu anul 2012 este și șef negociator român (la nivel de experți) și persoană de contact la nivel național pentru convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, în cadrul Ministerului român al Mediului, Apelor și Pădurilor.   

Despre domnul Narcis Jeler

Domnul Narcis Jeler a deținut poziţia de Consilier Ministerial și în prezent ocupă funcția de Consilier pe probleme de afaceri europene al Ministrul Mediului. Domnul Jeler a urmat studii post universitare, precum Cursul de Informare şi Comunicare Guvernamentală în Ministerul Afacerilor Externe organizat de Academia Guvernamentală a Olandei, dobândind competenţe şi expertiză în domeniul comunicării, relaţiilor publice şi public speaking-ului. În perioada 2011-2012 a fost Negociator Şef (nivel experți) pentru România la Convenţia ONU pentru schimbări climatice, în perioada 2005 – 2008 a fost Consilierul personal al Ministrului Mediului în probleme de comunicare. În 2008 a fost coordonatorul evenimentelor culturale şi de promovare a României la Expoziţia Internaţională „World Water Expo”, de la Zaragoza, Spania. În 2006, a fost coautor al catalogului României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, scriind capitolul dedicat urbanismului şi protecţiei mediului.

În prezent, este managerul proiectului „OPERA-CLIMA”, derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu Banca Mondială, proiect care are ca obiective centrale operaţionalizarea strategiei naţionale privind schimbările climatice şi dezvoltarea componentei climatice a Programelor Operaţionale 2014 – 2020.

Despre Domnul Alfred Vespremeanu-Stroe

Domnul Alfred Vespremeanu-Stroe este licențiat în Știința Mediului la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, posedă un master în geomorfologie și un doctorat în geografie. De asemenea, domnul Vespremeanu-Stroe a făcut studii post-doctorale la Institutul Oceanografic Woods Hole (Statele Unite), Departamentul de Geologie – Geofizică. Din 2004 și până în prezent ocupă funcția de lector universitar la Facultatea de Geografie a Universității din București. Din 2003 și până în prezent, domnul Alfred Vespremeanu-Stroe coordonează activităţile de cercetare în geomorfologie costieră ale grupului de lucru din Facultatea de Geografie. De asemenea, din 2013 coordonează, în calitate de director, activităţile de cercetare desfăşurate în cadrul Staţiunii de cercetări marine şi fluviale Sfântu Gheorghe a Universității București.

Despre doamna Liliana Zaharia

 Doamna  Liliana Zaharia este licențiată a Universității din București, Facultatea de Geografie, specializarea geografie – franceză, a urmat cursul postuniversitar „Gestion des ressources en eau: hydrologie et hydrogéologie”, organizat de Şcolile Politehnice din Lausanne şi Zurich şi de Universitatea din Neuchâtel și este doctor în geografie. Din 2006 și până în prezent ocupă funcția de profesor universitar în cadrul Departamentului de Meteorologie – Hidrologie al Facultății de Geografie. A publicat numeroase articole științifice în reviste de specialitate din ţară şi străinătate. În calitate de autor unic a semnat lucrarea „Resursele de apă din bazinul râului Putna. Studiu de hidrologie”. Este director al centrului de cercetare „Gestiunea Resurselor de Apă şi a Riscurilor Hidrice” din cadrul Facultăţii de Geografie a Universităţii din Bucureşti.

* * * * *