2015. április 9

Csökkent a kereskedelmi deficit

Az Országos Statisztikai Intézet legutóbbi adatai szerint az év első két hónapjában a kereskedelmi deficit csaknem öt millió euróval csökkent. A kereskedelmi mérlegen mutatkozó hiány az év első két hónapjában 563,3 millió euró volt, azaz 4,7 millió euróval volt alacsonyabb az elmúlt esztendő azonos időszakához képest, olyan körülmények között, hogy az export 3,6%-al, mig az import 3,3%-al növekedett. A kivitel ösztönzőleg hatott az ipari termelésre is. Igy, az emlitett időszakban az ipari termelés 2,4%-al növekedett, és elsősorban a feldolgozó iparban elkönyvelt eredményeknek köszönhetően. Ez év januárjában és februárjában csökkent viszont a kereskedelmi forgalom, az elmúlt év ugyanezen időszakához hasonlitva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

Együttműködési megállapodás az Amerikai-Román Kereskedelmi Kamarával

A Román Kereskedelmi és Iparkamara együttmőködési megállapodást irt alá az Amerikai-Román Kereskedelmi Kamarával (AmCham) a román-amerikai kereskedelmi kapcsolatok és befektetések növelése érdekében. Az AmCham romániai programjában és a befektetésekkel kapcsolatos gazdasági eseményekben több mint 25 ezer amerikai vállalat vesz részt, amelyeknek eltökélt szándéka Európában befektetni, mondotta Mark A. Meyer, az AmCham elnöke. A Román-Amerikai Kereskedelmi Kamara 370 céget tömörit, amelyek összesen 20 miliárd eurót meghaladó összegben fektettek be és 200 ezer új munkahelyet teremtettek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettest bizták meg a kormányfői feladatok ellátásával

Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettest bizták meg április 13-ig a kormány operativ tevékenységének közvetlen irányitásával. Victor Ponta miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy a Húsvéti ünnepeket családjával óhajtja tölteni. Másrészt, a prefektúsokkal és a Belügyminisztérium területi struktúráinak vezetőivel tartott csütöröki videokonferencián Gabriel Oprea tárcavezető, egyebek mellett, közölte, hogy a Húsvéti ünnepek alkalmából a Belügyminisztérium több, mint 36 ezer alkalmazottja biztositja naponta, péntektől-hétfőig a közrendet és nyugalmat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)

A lónyai bányászok beszűntették a sztrájkot

A lónyai bányászok beszűntették a szerdán megkezdett sztrájkot, azt követően, hogy a szakszervezeti vezetők a bányavállalat vezetőségével megállapodásra jutottak a Húsvéti prémiumot illetően. Csaknem hat órás tárgyalás után a zsil-völgyi bányászok vezetőinek sikerült megegyezniük a Hunedoara Energetikai Komplexum vezetőségével abban, hogy pénteken folyósitják a bányászoknak a 250 lej értékű Húsvéti prémiumot, amelyet ajándék vagy étkezési jegyek formájában osztanak ki. Megjegyzendő, hogy szerda éjszaka több mint 150 bányász maradt a mélyben, ezáltal fejezve ki elégedetelneségét amiatt, hogy a Lónya bánya vezetősége kezdetben csak 220 lejben állapitotta meg az emlitett bérkiegészités értékét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.09)