NATO îşi apără aliaţii

„România este un aliat de încredere, iar NATO îşi apără aliaţii în faţa oricăror ameninţări”, a fost reacţia imediată a Alianţei după ce un oficial rus a avertizat conducerea României că transformă ţara într-un cap de pod al SUA şi NATO şi sacrifică stabilitatea în regiunea Mării Negre. Guvernul de la Bucureşti le transmite ruşilor că România nu se lasă intimidată.

Reporter: Declaraţiile oficialilor ruşi la adresa României sunt catalogate de NATO drept provocatoare, lipsite de fundament şi inadecvate. Alianţa Nord-Atlantică atrage atenţia că Rusia, prin acţiunile sale agresive din Ucraina, este cea care a violat legislaţia internaţională şi a încălcat angajamentele asumate prin tratatul fondator NATO-Rusia. „Toate măsurile noastre sunt defensive, proporţionale şi conforme cu angajamentele internaţionale.” România este un aliat de încredere, iar NATO îşi apără aliaţii în faţa oricăror ameninţări”, este mesajul transmit de Alianţa Nord-Atlantică.

Bogdan Aurescu: Salut poziţia pe care ieri NATO a adoptat-o. Ea reflectă întocmai poziţia României faţă de aceste mesaje şi repet faptul că nu suntem deloc intimidaţi de acest tip de retorică.

Reporter: „România este stat membru NATO şi va lua doar acele decizii pe care le consideră corecte şi oportune pentru obiectivele de securitate”, precizează guvernul într-un comunicat de presă. Toate aceste reacţii vin după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de  Externe, Aleksandr Lukaşevici, a acuzat conducerea României că transformă ţara într-un cap de pod al SUA şi NATO în apropiere de graniţa Rusiei şi că este gata să sacrifice, pe baza unor interese conjuncturale, menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre.

Iulian Fota: Cât timp ne păstrăm în acest dialog, chiar dacă îl facem prin interpuşi diplomatic, eu cred că încă este bine. Ar fi mult mai grav şi mult mai serios dacă dialogul ăsta ar fi înlocuit cu un alt dialog, cel de care, de fapt, ne temem şi noi şi ei, cred eu, şi care este acela al deciziilor de ordin militar.

Reporter: Recent, Parlamentul României a decis să nu mai limiteze numărul soldaţilor americani staţionaţi în România, iar guvernul a aprobat înfiinţarea unor structuri de comandă şi control ale NATO la Bucureşti, precum şi amplasarea de tehnică grea de luptă pentru întărirea flancului estic al NATO.

TVR1 – 9 aprilie