2015. április 10

Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek az új pártfinanszirozási törvényt

Klaus Iohannis államfő pénteken felülvizsgálat végett visszaküldte a parlamentnek az új pártfinanszirozási törvényt. Az elnök számos elvi és jogi kifogást emelt a március közepén nagy szavazattöbbséggel elfogadott jogszabály ellen, amely szerinte jelenlegi formájában nem teszi átláthatóbbá és tisztességesebbé a pártok pénzelését, nem zárja ki az üzleti szféra és a politikusok érdekösszefonódásának gyanúját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

Victor Ponta miniszterelnök is részt vesz az RMDSZ jövő heti kongresszusán

Az RMDSZ április 17-18-án tartandó kolozsvári kongresszusán Victor Ponta román miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is részt vesz, tájékoztatott az MTI idézte, RMDSZ által nyilvánosságra hozott közlemény. A szervezők az „újratervezés” jegyében tartandó tanácskozáson 778 küldöttre és 120 meghívottra számitanak. A meghivottak között szerepel Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, Alina Gorghiu és Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két társelnöke és Daniel Constantin, a Konzervatív Párt elnöke, mig Magyarország részéről Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke és Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke. A kongresszus a vendégek köszöntőbeszédeivel kezdődik, majd Kelemen Hunor beszámolójával, az elnök megválasztásával és az alapszabály módosításával folytatódik. A kongresszus második napján módositják az RDMSZ programját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

A bankok nagyrésze húsvét másodnapján is zárva lesz

A bankok nagyrésze április 13-án, húsvét másodnapján is zárva lesz, a nagyüzletek keretében működő egyes bankfiókok kivételével. Ez idő alatt  azonban éjjel-nappal működnek a bankautomaták, a valutaváltók, akárcsak az Internet Banking szolgáltatás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

IRES-felmérés a húsvéti ünnep közelettével

A Román Stratégiai és Kiértékelő Intézet (IRES) felmérése szerint a megkérdezettek háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy részt vesz a szombat éjszakai feltámadási szentmisén, mig több mint fele nagyon fontosnak tartotta az ünnepi hagyományokat. Az IRES által április kezdetén végzett felmérés szerint 10 román közül 9 vallásosnak mondotta magát, mig 10-ből 8 úgy nyilatkozott, hogy a húsvéti ünnepet otthon tölti és alig 5%-a válaszolta azt, hogy kirándulni megy. Az utóbbi években egyre inkább növekszik azon románok aránya, akik húsvétkor megajándékozzák szeretteiket, barátaikat. Ami a hagyományos menüt illeti, a megkérdezettek 40%-a válaszolta azt, hogy húsvéti bárány nélkül nem tudja elképzelni az ünnepet.Ami az italokat illeti, a románok kedvence  – 50%-os arányban – továbbra is a házi bor, illetve pálinka – 10% – és a sör.A megkérdezettek 5%-a viszont kijelentette, hogy családjában nem fogyasztanak szeszesitalt és 95%-a válaszolta azt, hogy tojást fest. A közvéleménykutatásban részt vevő alanyok több, mint fele az idén 10-30 darab toját fest, mig 40%-a, 30-nál többet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

Rozália Gănciulescu