Revista presei internaţionale – 10 aprilie 2015

Comunitatea internaţională a condamnat atacul informatic asupra postului TV5 Monde, după ce hackeri ai grupării Stat Islamic au întrerupt emisia celor 11 canale TV şi au preluat controlul asupra site-ului şi paginii de Facebook. Atât formaţiunile politice de dreapta, cât şi cele de stânga şi-au exprimat solidaritatea cu TV5, subliniază Le Monde. Premierul Manuel Valls a calificat acest act drept un atentat inacceptabil la libertatea de informare şi de exprimare. Le Monde aminteşte că şi contul său de Twitter a fost piratat în ianuarie de către aşa-numita ‘armată electronică siriană’. Dar, de acaeastă dată, a fost vizat un post public internaţional de televiziune, difuzat în peste două sute de ţări din întreaga lume, atenţionează cotidianul francez. În acelaşi timp, peste o mie cinci sute de francezi au părăsit Franţa îndreptându-se spre zone ale jihadului din Siria şi Irak, unde constituie aproape jumătate din jihadiştii europeni, potrivit unui recent raport al Senatului francez, citat de „7 sur 7”. Raportul asupra „reţelelor jihadiste în Franţa şi Europa” arată că sunt circa trei mii de jihadişti europeni recenzaţi în regiunile controlate de Statul Islamic.

În contextul crizei ucrainene, care a degradat relaţiile UE-Rusia, vizita de două zile a premierului grec Alexis Tsipras la Moscova nu trece neobservată şi avertismentele nu au întârziat să apară, într-un moment în care guvernul grec negociază dur cu creditorii săi, atenţionează Le Point. Premierul grec a semnat un plan de cooperare economică, dar nu a cerut ajutor financiar Rusiei, subliniază EUObserver. Tsipras a profitat de această vizită pentru a întări ideea că Grecia are dreptul să îşi afirme rolul geopolitic de ţară europeană, mediteraneană şi balcanică totodată, afirmă Le Figaro. Dacă prezenţa lui Tsípras în Rusia este criticată de partenerii europeni ai Greciei, ea este salutată de presa rusă. Pentru Kommersant, problemele economice au fost în centrul discuţiilor, iar Grecia are de câştigat. Grecia ar fi interesată şi de o reducere a preţului gazului din 2016, propusă de Rusia, adaugă L’Humanite. Grecia nu ar trebui să cadă în ghearele lui Vladimir Putin, opinează The Telegraph. Indiferent ce speranţe ar avea Tsipras cu privire la o contribuţie a Rusiei la ameliorarea crizei datoriilor prin care trece ţara sa, este improbabil ca ele să se materializeze, scrie ziarul britanic. În primul rând, Rusia are ea însăşi destule probleme economice, iar Grecia este prea dependentă de instituţii occidentale ca NATO şi UE pentru securitatea şi pentru bunăstarea ei economică, pentru a renunţa complet la destinul său modern în Europa. O explicaţie mult mai plauzibilă ar fi aceea că Tsipras vede apropierea de Moscova ca pe o monedă de schimb utilă în obţinerea relaxării termenilor punitivi de restituire a datoriilor, pe care îi cer creditorii internaţionali, crede The Telegraph.

Aflat în Ucraina, preşedintele Poloniei, Bronisław Komorowski, a declarat în Parlamentul de la Kiev, că nu va exista o Europă stabilă şi sigură, dacă Ucraina nu devine parte a acesteia, reţine Unian. Komorowski s-a referit din nou la mâna întinsă de polonezi ucrainenilor, la dorinţa de a ajuta, la necesitatea de a construi împreună o Europă comună, paşnică, în ciuda trecutului dramatic al celor două popoare, reţine Polityka, de la Varşovia. Vizita lui Komorowski este importantă şi pentru marcarea a 75 de ani de la crimele de la Katîn, când au fost omorâţi 3800 de prizonieri polonezi, comemoraţi abia în anul 2012, scrie Rzeczpospolita.
NATO efectuează un prim test al forţei sale create pentru a face faţă noilor provocări din partea Rusiei, titrează Stars and Stripes. Circa 150 de soldaţi cehi se antrenează pentru a fi gata de dislocare în 48 de ore, faţă de termenl anterior de 10 până la 80 de zile, scrie Denver Post. În Olanda, 900 de militari germani şi olandezi fac de asemenea antrenamente în cadrul exerciţiului numit Noble Jump. Unităţile vor fi mutate pentru noi exerciţii în Polonia, în iunie, în timp ce 25 de mii de militari vor efectua exerciţiul noii forţe vârf de lance în Italia, Portugalia şi Spania, în octombrie şi noiembrie, completează Seattle Post. În acelaşi timp, trupele ruse din regiunea transnistreană au desfăşurat exerciţii militare, anunţă Die Welt şi Neue Zurcher Zeitung. În cadrul exerciţiilor s-au antrenat 400 de militari şi au participat 30 piese de artilerie, scrie Independent, de la Chişinău, citând Associated Press. Sursa îl citează pe purtătorul de cuvânt al armatei, Oleg Kochetkov, care a anunţat că s-au folosit o sută de mii de runde de muniţie în timpul exerciţiilor.

Cristina Zaharia – Agenţia de Presă RADOR