Decizie protocolară privind cooperarea dintre companiile de asigurări de pe ambele maluri ale Nistrului în privinţa poliţelor de RCA

Primul-ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, şi liderul separatist transnistrean, Evgheni Şevciuc, au semnat la Tiraspol o decizie protocolară privind cooperarea dintre companiile de asigurări de pe ambele maluri ale Nistrului în privinţa poliţelor de Răspundere Civilă Auto. Documentul a fost semnat în contextul în care Tiraspolul a introdus, de la 1 aprilie, obligativitatea Cărţii Verzi pentru automobilele înmatriculate în Republica Moldova.
Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Victor Pogor – Întrevedera care a durat peste trei ore, s-a desfăşurat la Hotelul Russia, din Tiraspol. După semnarea deciziei protocolare, atât Chiril Gaburici, cât şi Evgheni Şevciuc au salutat compromisul la care s-a ajuns. Mecanismul la care s-a convenit presupune faptul că operatorii din domeniul asigurărilor de pe ambele maluri ale Nistrului vor coopera între ei, astfel încât, în cazul unor accidente rutiere, conducătorii mijloacelor auto sau părţile vătămate să-şi poată recupera daunele, indiferent de locul în care au fost emise poliţele de răspundere civilă. Evgheni Şevciuc a calificat drept un pas spre normalizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol.
Evgheni Şevciuc: Consider important faptul că mecanismul prevede şi un schimb complex de informaţii şi, în caz de succes, această experienţă ar putea fi extrapolată şi în alte domenii. Decizia de astăzi este încă un pas mic pentru restabilirea încrederii între părţi.
Reporter: Premierul Chiril Gaburici consideră că soluţia identificată este favorabilă cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Totodată, el a anunţat, că a discutat cu reprezentantul Tiraspolului mai multe subiecte, inclusiv situaţia economică, problemele din domeniul energiei şi posibilitatea colaborării dintre organele de forţă şi de anchetă de pe ambele maluri ale Nistrului. Un subiect aparte a fost problema şcolilor cu predare în limba română, din stânga Nistrului, iar Chiril Gaburici a declarat că şi în privinţa acestui subiect au fost identificate unele soluţii.
Chiril Gaburici: Este vorba despre soluţia transferării echipamentului. În şcoli avem calculatoare, mobilier ce trebuie să ajungă în aceste şcoli şi până acum era o neînţelegere, am decis modalitatea cum vom transmite şi cum vor primi cei de la aceste şcoli.
Reporter: Aceasta a fost a doua întrevedere dintre Evgheni Şevciuc şi Chiril Gaburici, care a fost numit premier la 18 februarie, după cea din luna martie, de la Chişinău.