Râsul este bun pentru sănătate!

Râsul îmbunătăţeşte respiraţia, eliberează endorfine, stimulează imunitatea şi elimină stresul. Şi, cum bine ştim, stresul cronic face casă bună cu bolile cardiovasculare, cancer şi decesele premature. Tratamentul prin râs contribuie cu succes la scăderea presiunii arteriale şi ajută la deschiderea bronhiilor. Persoanele vesele, care râd cu poftă cel puţin 15 minute zilnic, prezintă un risc mult mai scăzut de a dezvolta unele afecţiuni cardiovasculare, potrivit unor studii efectuate de către specialişti. Prin urmare, un studiu american al Universităţii din Maryland, Baltimore, a arătat că râsul nu a avut egal în prevenirea apariţiei bolilor cardiovasculare. Aceasta se explică prin faptul că râsul este un antidot bun la stres, dar şi pentru că reduce tensiunea arterială. Iar beneficiile nu se opresc aici: râsul întăreşte sistemul imunitar şi creşte toleranţa noastră la durere. În aceste condiţii, nu este de mirare că unul dintre secretele centenarilor este optimismul şi râsul voios.

Râsul este un excelent medicament pentru hipertensiune
În timpul respiraţiei, diafragma urcă şi coboară, contracţiile sale duc la creşterea cantităţii de aer care intră în plămâni şi oxigenează sângele, cu aceeaşi eficacitate ca cea a sporturilor intense. Dacă râdem mult timp, ritmul cardiac şi tensiunea arterială scad. Dacă aveţi probleme de hipertensiune, acesta este leacul!

Râsul ajută la o mai bună oxigenare a organismului
Râsul este una dintre puţinele activităţi, alături de cântat, tuşit şi strănutat, care împinge expirarea dincolo de limita respiraţiei de bază. Inspirarea este mai profundă, pauza de respiraţie este mai lungă decât în momentele de odihnă, iar expiraţia este prelungită şi sacadată. Acest tip specific de respiraţie contribuie la oxigenarea tuturor ţesuturilor din corp.

Râzi şi uită de probleme
Metodă antistres şi antidepresiv natural, râsul te ajută să te detaşezi de problemele de zi cu zi. Studiile au demonstrat că stările negative, de genul anxietăţii, furiei, slăbesc sistemul imunitar şi reduc rezistenţa la infecţii.

Râsul şi simţul umorului ne fac mai atractivi
Râsul este una dintre cele mai bune metode de a păstra o bună relaţie cu cei din jur. Starea bună de dispoziţie şi veselia apropie oamenii. Astfel, cu ajutorul râsului poţi întări relaţiile sociale. Râsul este o modalitate universală de comunicare, iar puterea sa este incredibilă: creează legături, rezolvă conflicte, produce o stare generală de bine şi elimină toate energiile negative din jur. Şi nu uitaţi, sunteţi mai frumoşi atunci când zâmbiţi!

Iuliana Gheorghe
Traducere şi adaptare din www.e-sante.fr

RADOR, 12 aprilie