Rusia a decis ridicarea embargoului cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete sol-aer de tipul S-300

Rusia a decis azi ridicarea embargoului cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete sol-aer de tipul S-300.
Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – Într-o declaraţie oficială, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a explicat anularea embargoului prin progresele substanţiale în reglementarea problemei nucleare iraniene, constatate de mediatori internaţionali, inclusiv Rusia, în urma recentei runde de negocieri de la Lausanne.
Serghei Lavrov: Suntem convinşi că în etapa actuală necesitatea unui asemenea embargou, în speţă a unui embargou rusesc separat a căzut complet. Vreau să menţionez că S-300 este un complex antirachetă ce are un caracter exclusiv defensiv, nu este adaptat pentru scopuri de atac şi nu va pune în pericol securitatea vreunui stat din regiune, inclusiv, desigur, a Israelului.
Reporter: Serghei Lavrov a declarat că, luând decizia de a ridica embargoul, Rusia a ţinut cont de aspectele comerciale şi reputaţionale, deoarece sancţiunile ONU nu vizează sistemele antiaeriene. Viitorul contract cu Iranul – a subliniat Lavrov – este perfect legitim. Oficialii de la Moscova nu menţionează când poate fi încheiat noul contract cu Iranul, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că decretul semnat de preşedintele Putin nu prevede amânări. Anularea embargoului a coincis cu vizita la Moscova a preşedintelui Comisiei pentru securitate şi apărare naţională a Majlis-ului Consiliului Islamic, Alaeddin Boroujerdi, şi a secretarului Consiliului Suprem pentru Securitate şi Apărare Naţională al Iranului, Ali Shamkhani.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 aprilie