2015. április 15

Máramaros és Bakó megyék a korrupciós lisa élén

A Romániai Akadémiai Társaság és a Tiszta Románia Korrupcióellenes Koalició által összeállitott országos korrupciós listát, Bukarest mellett, Máramaros és Bakó megyék vezetik. Az ellenkező oldalon, a legkevesebb korrupciós esetek csoportjába, Szilágy, Mehedinţi, Teleorman és Botoşani megyék szerepelnek. A két szervezet megrajzolta a romániai helyi korrupció térképét, miután központositotta az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) nyilvántartásában szereplő, az utóbbi öt évre vonatkozó hivatalos adatokat. Az elemzés szerint a polgármesterek a leginkább hajlamosak a korrupciós cselekedetek elkövetésére, vélekedett Alina Mungiu Pippidi, a Romániai Akadémiai Társaság elnöke. Nincs olyan megye Romániában, ahol az utóbbi években ne jeleztek volna, illetve ne itélkezett volna a törvényszék legalább egy korrupciós ügy fölött, mutat rá a szerdán, Bukarestben nyilvánosságra hozott tanulmány, amely azt is megállapitja, hogy a törvényszék által végérvényesen elitélt több mint 3.125 eset közül nagyon kevés volt a letöltendő börtönbűntetésről szóló verdikt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

A kormány a szabálytalanul működő cégek tevékenysége felfüggesztésének feltételeit tárgyalja

A kormány vita alá bocsátotta azokat a kritériumokat, melyek alapján az Adóhivatal felfüggesztheti a szabálytalanul működő cégek tevékenységét. A pénzügyminisztérium által kezdeményezett törvényjavaslatok előirányozzák, hogy egy vállalat tevékenységét ne függesszék fel az első alkalommal tapasztalt rendellenesség nyomán. A szerdai kormányülés előtt Victor Ponta miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy egy cég tevékenysége abban az esetben függeszthető fel, ha az ellenőrök 100 lejjel többet, illetve kevesebbet találnak, mint amennyi a számlákon szerepel. A cég tevékenységének felfüggesztése érvényét vesziti abban az esetben, ha az illető cég már a bűntetés megszabásának napján kifizeti a könyvitelben nem szereplő összegre kirótt szankciót. Ha  az Orzságos Adóhatóság (ANAF) a következő ellenörzés alkalmából a szabálytalanság megismétlődését tapasztalja,  felfüggesztheti a cég tevékenységét, a bűntetés azonnali kifizetése ellenére. A kormány most ezeket a javaslatokat elemzi, majd ezt követően, a dokumentum végleges változatát a pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátják. Ugyanezen kormányülésen elfogadták azt a kormányrendeletet is, amely lehetővé teszi az elkobzott javak értékesitését, legyen az valamely közintézmény tulajdonába való átutalással vagy eladás révén. Másrészt, e kormányülésen előkészitik a dokumentumokat a román-bolgár együttes kormányülés megszervezésére vonatkozóan, amelyet április 24-én, Craiovan tartanak. A két kormány tagjainak craiovai ülése előtt román-bolgár-szerb hármas találkozóra kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

Az Óvásokat Elbiráló Országos Tanács évértékelése

Az Óvásokat Elbiráló Országos Tanács 2014-ben mintegy 850 millió euróra tehető, több nyilvános árverést érvénytelenitett. Ugyanakkor az intézmény által az elmúlt esztendő folyamán hozott döntések túlnyomó többsége – 97 százaléka – végleges maradt a Fellebbviteli Biroságon való megtámadásuk után is. „A bizonytalan törvényes keret – 9 év alatt csaknem 30 módositással – lehetővő teszi a közpénz ellenörizetlen és kevésbé hatékony elköltését”, mondotta Lorand Lehel, az intézet elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

Tiz ukrajnai sebesültet a romániai korházakban kezelnek

Mircea Duşa védelmi miniszter bejelentette, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktusban megsebesült személyek közül tizet a romániai korházakban kezelnek. A sebesülteket az útlevelek kibocsátása után azonnal Romániába szállitják. ”A román katonai orvosok Kijevben kiválasztották azt a tiz pácienst, akiket a romániai korházakban kezelnek majd”, fűzte hozzá a miniszter. Másrészt, Mircea Duşa és Nicolae Ciucă, a román hadsereg vezérkari főnökének jelenlétében szerdán, Galacon sor került arra a nagyszabású hadgyakorlat előkészitésére, amelyen csütörtöktől 2.200 amerikai, brit és moldovai katona vesz részt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

Ay IMF pozitivan módositott a romániai gazdasági növekedés prognózisán

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pozitivan módositott a romániai gazdasági növekedés prognózisán, és ez évre 2,7%-ra, mig a jövő esztendőre 2,9%-ra becsülte  a növekedést. Az alap szerint a feltörekvő gazdaságok esetében a gazdasági növekedés az idén konszolidálódik. Világviszonylatban 2015-ben 2,3%-os, mig 2016-ban 3,8%-os növekedésre számitanak. Az úgynevezett feltörekvő és fejlődésben levő Európa gazdasága az idén várhatóan 2,9%-al, mig 2016-ban 3,2%-al növekszik. Az IMF prognosztikája szerint, Románia az idén 2,7%-os növekedést könyvel el a tavaly októberi jelentésbe foglalt eredményhez képest. (RADOR HIÜRGYNÖKSÉG – 04.15)

Andrei Demény