MOLDOVA.org: Republica Moldova a câştigat Premiul Europa Nostra pentru Patrimoniu Cultural!

Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat astăzi câştigătorii ediţiei 2015 ai premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/Premiul Europa Nostra, considerat cel mai prestigios premiu European în domeniul patrimoniului. Printre cei 28 de premianţi figurează şi Republica Moldova.

Ţara noastră a câştigat premiul la categoria – educare, training şi sensibilizare. În total, la concurs au fost depuse 263 de dosare din partea diferitor organizaţii şi persoane fizice din 29 de ţări. Premiile au fost acordate pentru performanţe remarcabile din cadrul a 4 categorii: 1) conservare, 2) cercetare şi digitalizare, 3) servicii aduse patrimoniului, 4) educare, training şi sensibilizare.

„Juriul a rămas impresionat de proiectul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, pentru că a reuşit să schimbe atitudinea faţă de conservarea, restaurarea şi în special protejarea patrimoniului cultural-istoric al R. Moldova. Toate acestea au fost realizate, având la dispoziţie un buget minim”, a fost de părere juriul.

Ceremonia de înmânare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu va avea loc pe data de 11 Iunie la Primăria Oslo. În cadrul ceremoniei, la şapte dintre câştigători le va fi acordat Marele Premiu, obţinând €10,000 fiecare, iar unul va primi Premiul Alegerea Publicului, în urma unui sondaj online organizat de către Europa Nostra.

MOLDOVA.org, 14 aprilie 2015 – de Diana Preasca