HANDBAL TINERET – Campioanele mondiale, in cursa pentru un nou trofeu!

Nationala feminina de tineret va juca in weekend, la Roman, pentru calificarea la Campionatul European, eveniment programat in vara in Spania. Romania face parte din grupa 3 de calificare cu Slovacia, Serbia si Kosovo. Primele doua clasate vor obtine biletele pentru turneul final.

 Componentele generatiei 96-97, campioane mondiale de junioare anul trecut in august, au ramas in mare parte in aceeasi formula. Antrenorii Aurelian Rosca si Gavril Kozma se bazeaza acum pe jucatoare deja experimentate la nivelul senioarelor precum centrul Cristina Laslo (U. Cluj) sau interul Bianca Bazaliu (CSM Bucuresti). Nationala de tineret s-a pregatit centralizat la Roman in ultima saptamana, beneficind de conditii excelente.

 Este o mare onoare pentru comunitatea noastra sa organizam un asemenea eveniment international. Este totodata o provocare tinand cont de masurile de securitate sporite pe care va trebui sa le luam la partida Serbia – Kosovo. Publicul romascan este un fin cunoscator si iubitor al handbalului si asta va fi un atu al Romaniei in lupta de calificare la Campionatul European – Laurentiu Dan Leoreanu, primar Municipiul Roman.

 Este dificil sa gasim in Romania o sala moderna libera pentru organizarea unor asemenea competitiii de top si ma bucur ca am gasit intelegere la Roman. Moldova ar avea nevoie de un centru puternic de handbal sis per ca autoritatile locale si Ministerul Educatiei sa gaseasca resurse pentru un astfel de proiect – Narcisa Lecusanu, vicepresedinte FRH.

 Romania va sustine primul meci, vineri, de la ora 19:00, in compania Slovaciei. Urmatoarele meciuri sunt: cu Serbia (sambata, ora 17.00) şi Kosovo (duminica, ora 17:00).

 Vedetele echipei, Laslo si Bazaliu afiseaza un optimism rezervat inaintea turneului de calificare la Roman. Tricolorele spera sa isi respecte blazonul si sa lupte apoi anul acesta pentru medalii la Campionatul European de tineret din Spania. Romania are la activ doua medalii de aur la aceasta categorie de varsta (1998 si 2000) si una de bronz cucerita in 2007.

 Campionatul Mondial este istorie deja, trebuie sa trecem mai repede peste euforia acelui moment frumos. Antrenamentele sunt mult mai grele, am crescut si noi si avem inca mult de munca. Meciul nostru cu Serbia este si o avanpremiera la barajul senioarelor pentru Mondiale. Vrem sa le dam incredere fetelor printr-un succes la turneul de la Roman – Cristina Laslo, jucatoare Romania.

 O sa fie meciuri grele, dar speram sa ne mobilizam. Exista o presiune pe umerii nostri dupa titlul mondial, insa incercam sa ne concentram doar la urmatoarele obiective. Ne dorim sa cucerim si titlul european de tineret in Spania, iar pentru asta avem mult de munca Bianca Bazaliu, jucatoare Romania.

 Interesant este faptul ca Romania se infrunta cu Serbia pentru calificari la turneele finale atat la tineret, cat şi la senioare. In iunie, Cristina Neagu si colegele se dueleaza cu Serbia, vicecampioana mondiala, in barajul pentru Campionatul Mondial din 2015. Selectionerul nationalei de tineret, Aurelian Rosca, considera ca un nou succes la nivel juvenil va crea climatul ideal pentru dezvoltarea unei noi generatii de succes a handbalului feminin romanesc.

 In opinia mea, se bat trei echipe pentru doua locuri. Partidele cu Serbia, la orice categorie de varsta, sunt partide atractive si incrancenate pentru ca sunt doua tari cu traditie in handbal. Cred in potentialul Romaniei si cred in calificare. Imi doresc insa sa avem si prestatii bune, sa bucuram publicul romascan. Un nucleu de cel putin cinci-sase jucatoare din aceasta generatie vor face, in viziunea mea, pasul catre nationala de senioare in viitorul apropiatAurelian Rosca, antrenor Romania.