O evocare a lui Patrick Leigh Fermor încheie programul românesc la Târgul de Carte de la Londra 2015

 În data de 16 aprilie, la Institutul Cultural Român din Londra are loc ultimul eveniment asociat prezenței românești la Târgul Internațional de Carte din capitala britanică, ediția 2015. După trei zile de lansări și dezbateri primite cu interes de o audiență numeroasă, programul se încheie astăzi cu un dublu eveniment dedicat lui Sir Patrick Leigh Fermor (1915-2011), cel mai important, mai cunoscut și mai iubit autor britanic de memorii și literatură de călătorie al ultimelor decenii, care a transcris în sute de pagini de mare finețe, ce s-au bucurat, datorită staturii autorului, de un impact pe măsură, întâlnirile sale cu oamenii și peisajele României.


Istoricul şi scriitorul Alan Ogden, scriitorul şi jurnalistul Tom Fort, precum și câțiva prieteni ai lui Patrick Leigh Fermor din exilul românesc de la Londra – Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino și Marie-Lyse Ruhemann – vor discuta fascinația celebrului scriitor pentru România, examinând percepțiile și observațiile sale pline de culoare și miez, întemeiate de solide cunoștințe istorice, culturale și lingvistice.

Dezbaterea va fi însoțită de vernisajul expoziției “Patrick Leigh Fermor – o pasiune românească”, ce urmărește, printr-un colaj de imagini de arhivă semnate de Kurt Hielscher, călător german care a străbătut și fotografiat ținuturile românești în aceeași perioadă ca scriitorul britanic, și fragmente emblematice din cărțile lui Patrick Leigh Fermor, traseul românesc al autorului inegalabilelor Between the Woods and the Water și The Broken Road .

Sir Patrick Leigh Fermor, DSO, OBE, mai bine cunoscut ca “Paddy” Fermor, s-a născut la Londra în 11 februarie 1915. Eliminat de la King’s School din Canterbury, unde fusese descris drept „o periculoasă combinaţie de sofisticare şi nesăbuinţă”, a hotărât să călătorească pe jos până la Constantinopol și s-a îmbarcat pe un vas spre Olanda, unde a ajuns în 9 decembrie 1933. În Constantinopol a descins în 31 decembrie 1934, iar după un scurt sejur în Grecia a ajuns în România, unde a rămas până în 1939. Călătoriile sale în Europa de Sud-Est au fost descrise decenii mai târziu, între anii 1977 şi 2013, în cărțile A Time of  Gifts, Between the Woods and the Water şi The Broken Road – evocare poetică a unei Europe distruse de război și recuperate acum prin amintire și imaginație. Patrick Leigh Fermor se întoarce în Grecia în anul 1940 ca ofițer al Armatei britanice, iar anul 1941 îl găseşte implicat în operaţiunile desfăşurate în Creta de forțele de comando înfiinţate de Winston Churchill. În 26 aprilie 1944, realizează împreună cu un camarad, „Billy” Moss, o spectaculoasă misiune de capturare a generalului Heinrich Kreipe, comandantul unei divizii germane staționate pe insulă. Admirat pentru eroismul său, dar şi pentru talentul său de negociator şi uşurinţa de a comunica în mai multe limbi, Paddy Fermor a fost considerat mult timp cel mai mare autor britanic de cărți de călătorie. Un jurnalist de la BBC l-a caracterizat cândva drept o “combinaţie de Indiana Jones, James Bond şi Graham Greene”. Alături de lucrările trilogiei deja amintite, cele mai cunoscute cărţi ale sale sunt Mani, apărută în anul 1958, şi Roumeli, publicată în anul 1966. În ianuarie 1968, s-a căsătorit cu Joan Rayner, iar spre sfârşitul anului au terminat construcţia casei lor din Kalamitsi, în Grecia. Sir Patrick Leigh Fermor, înnobilat în anul 2004, a murit în Anglia în 10 iunie 2011, la venerabila vârstă de 96 de ani.

Participarea românească la Târgul de Carte de la Londra este organizată și finanțată de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții și ICR Londra și derulată cu sprijinul Ambasadei României la Londra, al Asociației Editorilor Români, al Librăriei Europene din Londra, al Patrick Leigh Fermor Society și, ca sponsor, al S.C. Kandia Dulce S.A.

Pentru mai multe detalii, fotografii și relatări de la evenimente, vă rugăm să vizitați http://www.icr-london.co.uk, https://www.facebook.com/ICRLondon?ref=hl, dar și pe blogul dedicat, http://romanialbf.blog.co.uk.