A început „Săptămâna pacienţilor”

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) organizează, în perioada 17-24 aprilie a.c., a III-a ediţie a „Săptămânii pacienţilor”.
„Am ales această perioadă pentru că ziua de 18 aprilie este Ziua Europeană a Drepturilor Pacienţilor şi am vrut să marcăm acest moment şi să discutăm despre drepturile pacienţilor români, să atragem atenţia asupra problemelor şi să implicăm autorităţile în rezolvarea lor. Timp de o săptămână, prin diverse evenimente dorim să ne concentrăm pe problematica pacienţilor şi pe sistemul de sănătate. Vor participa aproximativ 200 de reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi din întreaga ţară”, a declarat preşedintele COPAC, Radu Gănescu.
Potrivit site-ului www.copac.ro, „Săptămâna pacienţilor” începe în ziua de 17 aprilie cu o masă rotundă pe tema hemofiliei (17 aprilie fiind Ziua Internaţională a Hemofiliei). Va continua cu un eveniment de stradă, ce va marca Ziua Europeană a Drepturilor Pacienţilor, la 18 aprilie, Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi (aflat la a VI-a ediţie şi care se va desfăşura în perioada 23-24 aprilie, a.c.) şi o dezbatere pe tema Directive Cross Border, organizată împreună cu European Patient Forum. COPAC este singura organizaţie din România membră a European Patient Forum.
În cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi se va discuta despre accesul la medicamente şi servicii medicale, asigurări private de sănătate, discriminarea pacienţilor cronici, relaţia media – asociaţii de pacienţi şi comunicarea medic – pacient.
Membri ai COPAC sunt următoarele organizaţii naţionale ale pacienţilor: Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Infectate cu HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Multiplă din România, Alianţa Naţională de Boli Rare din România, Asociaţia Transplantatilor din România, Asociaţia Persoanelor cu Thalasemie Majoră, Asociaţia Antiparkinson, Fundaţia Baylor Marea Neagră, Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză MDR, Asociaţia Prader Willi România, Asociaţia Română de Cancere Rare şi Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România.

Ada Ionescu – RADOR