Corpul profesional al mediatorilor se organizează

Hotărârea numarul 4, din 25.03.2015, a Consiliului de Mediere a decis organizarea Corpului Profesional al Mediatorilor Autorizați Județeni din România. Această entitate va fi organizată în 42 de asociații profesionale, fără personalitate juridică, ele vor asigura implementarea strategiei Consiliului de Mediere și o comunicare eficientă, adaptând-o la nivel local, în funcție de cerințe. De asemenea va exista un reprezentant ales de mediatori pe lângă Curțile de Apel care va asigura un nivel superior de comunicare cu întreg sistemul judiciar. Președinții celor 42 de asociații profesionale județene vor constitui Comisia Consultativă a Consiliului de Mediere.
”Strategia Consiliului de Mediere își propune un răspuns eficient al profesioniștilor în mediere la nevoile societății civile în ansamblu și la nivelul instituțiilor statului, atât centrale cât și județene”, a declarat Mugur Bogdan Mitroi, președintele Consiliului de Mediere
Prin această organizare județeană Corpului Profesional al Mediatorilor dorește să răspundă eficient la sistemul judiciar și la Directivele europene SAL și SOL, adică la modificările legislative preconizate să fie aplicate din 9 iulie 2015, ce se referă la rezolvarea situațiilor conflictuale dintre consumatori și producători.
Asigurarea unei permanențe a mediatorilor pentru fiecare instanță în cauzele identificate de acestea ca fiind oportune medierii , asigurarea calității actului de mediere, practică unitară, monitorizarea activității mediatorilor în raport cu instanțele, parchetele și celelalte instituții administrativ-teritoriale, în scopul eliminării disfuncționalităților și stabilirii unei strategii eficiente în relația cu sistemul judiciar, sunt doar câteva din avantajele acestui sistem de organizare.
”Am putea spune că, Medierea prinde rădăcini. Este evident progresul profesiei și al mediatorilor care se pun în slujba cetățeanului contribuind în mod rapid, eficient și elegant la rezolvarea litigiilor cetățenilor, societăților comerciale, administraței etc”, a afirmat președintele Consiliului de Mediere Mugur Bogdan Mitroi.