Fundatia pentru Democratie Cultura si Libertate

Dupa deschiderea scolii de piloti de drone pentru copii o noua premiera nationala in Satul Rasa, Comuna Gradistea, din Judetul Calarasi – lansarea proiectului AMBULATORIU EXTINS, o solutie pentru asigurarea asistentei medicale gratuite in regiunile cu activitate de pescuit in care exista un deficit de cadre medicale specializate pentru boli cronice netransmisibile.

Proiectul este initiat de Fundatia pentru Democratie Cultura si Libertate in colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti  si Grupul de Actiune Locala pentru Pescuit « Dunarea Calaraseana », membri ai clusterului de tehnologii avansate de la Magurele. Finantarea este asigurata prin Programul Operational Pescuit 2007 – 2013.

400 de persoane, pescari si familiile lor din 5 comune calarasene  vor beneficia de asistenta medicala gratuita din partea Spitalului Universitar de Urgenta Elias pentru boli cronice netransmisibile din categoria cardiologie, boli interne si diabet.

De asemenea medicii si asistentii medicali de la Spitalul Elias din Bucuresti vor desfasura activitati de educatie sanitara in scolile din comunele unde se implementeaza proiectul : Gradistea, Independenta, Manastirea, Ciocanesti si Dorobantu

Mai multe firme private din Bucuresti au decis sa sustina acest proiect inovativ pana la inceperea finantarii. Desi Guvernul Romaniei asigura garantarea finantarii de 80% printr-o structura specializata din pacate, unele banci comerciale nu recunosc decat o garantare de maximum 50% pentru ONG-uri, ceea ce conduce la blocarea unor proiecte cu impact social major si la reducerea capacitatii de absorbitie a fondurilor europene.

Proiectul a obtinut finantare si ca urmare a sustinerii primite din partea  Asociatiatiei Comunelor din Romania – filiala Calarasi, desi presedintele filialei este primar intr-o comuna neeligibila pentru acest proiect.