La Teatrul Naţional din Bucureşti se va inaugura Sala Mare

La Teatrul Naţional din Bucureşti se repetă intens pentru premiera cu care se va inaugura, mâine seară, Sala Mare, după lucrări de renovare care au durat mai mulţi ani. Noua faţă a naţionalului bucureştean i-a impresionat pe cei care l-au vizitat în ultimele zile, inclusiv pe preşedintele Klaus Iohannis, care l-a descris drept o „bijuterie” pentru România. Spectacolul ales pentru inaugurarea scenei principale a teatrului se numeşte „Înşir’te mărgărite”, după textul lui Victor Eftimiu. Reporterul Mihaela Helmis l-a întâlnit pe regizorul Dan Puric la repetiţiile din această dimineaţă.

Dan Puric: Basmul românesc e un pretext de reaşezare sufletească. Basmele, fiind făcute pentru copii, nu mint, ele merg pe structura noastră neîntinată. Aproape că este un miracol să avem un folclor atât de curat după o istorie oribilă, un contrapunct neaşteptat.

Reporter: Lucraţi, aveţi cu cine lucra, scena pe care o veţi inaugura, o veţi boteza în acest fel, cum vă ajută, cum este?

Dan Puric: Întotdeauna ai surprize, cum sunt reaşezate scaunele, cum este acustica făcută. Şi mai ales scena are un duh, trebuie să-l simţi, te poate respinge, scena e respingătoare, aşa cum sunt oamenii respingători. Şi sunt scene care te iau în braţe, te fac să pluteşti. Aştept cu emoţie lucrul acesta. Ştiu, ştiu ce mă aşteaptă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 aprilie