Părinţii ar putea fi obligaţi să-şi vaccineze copii minori, dacă legea la care lucrează Ministerul Sănătăţii se va materializa

Părinţii ar putea fi obligaţi să-şi vaccineze copii minori, dacă legea la care lucrează Ministerul Sănătăţii se va materializa. La noi în ţară, rata imunizării este mult sub cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, mai ales pentru rubeolă, rujeolă şi oreion. Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul permanent în Comitetul Regional al Organizaţiei pentru Europa, a spus, la Radio România Actualităţi, ca, adesea, cele mai multe refuzuri vin, paradoxal, din partea păriţilor cu nivel înalt de educaţie şi fără probleme financiare. Informarea deficitară de pe internet, lipsa de comunicare cu medicii de familie, dar şi cantitatea mică de vaccinuri de pe piaţă sunt o parte dintre motivele acestui fenomen.
Alexandru Rafila: Noi nu punem la dispoziţie suficiente surse credibile de unde părinţii să se poată informa. Între aceste surse credibile trebuie să fie şi medicul de familie, pentru că sunt unii retractari şi nu transmit informaţia părinţilor. Lipsa vaccinului este o problemă la nivel global, pentru că toate vaccinurile se fabrică după o tehnologie destul de complicată, care, pentru vaccinurile multivalente durează cel puţin doi ani de zile, or, asta, face, ca, uneori, să nu se prezinte nimeni la procedurile de achiziţie, publică la ceea ce poate să ducă la întârzierea în livrarea vaccinului şi, atunci, şi acest element poate să influenţeze acoperirea vaccinală.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 aprilie)