Arborele european al anului 2015 este Stejarul de pe terenul de fotbal din localitatea Orissaare, Estonia

Festivitatea de premiere va avea loc la Bruxelles, luni, 20 aprilie, ora 18:30. Votul pentru Arborele european al anului 2015 s-a încheiat la 28 februarie a.c. Copacul câștigător este stejarul de pe terenul de fotbal estonian, cu 59.836 de voturi. Locul al doilea este pentru marele platan din Tata (Ungaria), cu 53.487 de voturi, iar locul al treilea aparține plopului din Aragón (Spania), care a primit 13.951 de voturi. Numărul total de voturi este de aproape 185.000.
*
Povestea arborelui: Există în lume vreun loc unde puteți găsi un stadion care are în mijlocul lui un stejar? Pentru localnicii din Orissaare este un lucru firesc. Trebuie spus că acest copac este în inima comunității. Stejarul are vârsta de 150 de ani. Până în anul 1951, lângă stejar s-a aflat o zonă sportivă mică, iar când aceasta a fost extinsă, copacul a ajuns în mijlocul stadionului. Legenda spune că două dintre tractoarele staliniste au încercat să-l scoate din pământ, dar cablurile s-au rupt. Arborele mai are încă semne de la cabluri. Fotbaliştii experimentaţi știu cum să se folosească de copac în pasele lor, acesta oferindu-le, de asemenea, umbră, în zilele călduroase.
*
Concursul Arborele european al anului s-a înfiinţat în 2011 şi a fost inspirat de popularul concurs Arborele Anului, care a fost organizat în Republica Cehă, de mai mulţi ani, de Fundația Cehă pentru Parteneriat de Mediu. Runda europeană este cea finală, la care participă câștigătorii rundelor naționale.
Scopul concursului Arborele european al anului este de a sublinia importanța copacilor bătrâni din patrimoniul natural și cultural care merită îngrijirea și protecția noastră. Arborele european al anului nu se concentrează pe frumuseţe, mărimea sau vârstă, ci mai degrabă pe povestea copacului și conectarea lui la oameni, astfel fiind căutaţi copaci care au devenit o parte a întregii comunități. În fiecare an, sute de mii de oameni participă la concurs, iar numărul ţărilor reprezentate a crescut de la 5 la 14. Concursul este organizat de Environmental Partnership Association (EPA) şi cofinanţat de Uniunea Europeană.
*
EPA este un consorțiu de șase fundații din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Acestea susțin proiecte comunitare ale căror obiective sunt de a proteja mediul și de a sprijini comunitățile locale. În ultimii douăzeci de ani, EPA a oferit zece milioane de euro pentru finanţarea acestor proiecte.
Fundația Cehă pentru Parteneriat de Mediu, cu sediul în oraşul Brno, îi ajută pe oameni să aibă grijă de mediul înconjurător. În 2002, a început tradiția concursului Arborele anului, un model care a fost adoptat ulterior şi de alte țări europene. Fundația urmărește să implice oamenii în programele de plantare de copaci, în crearea de spații publice de calitate, în inițiative de reducere a traficului, precum și în atragerea turismului durabil și în ciclism.
Amintim că, în anul 2011, Teiul în vârstă de 500 de ani din Leliceni, judeţul Harghita, a fost desemnat Arborele european al anului.(sursa:www.treeoftheyear.org)

Ada Ionescu – RADOR