Capitala Italiei, Roma, aniversează, în aceste zile, 2768 de ani de la întemeiere

Capitala Italiei, Roma, aniversează, în aceste zile, 2768 de ani de la întemeiere. Evenimentul este marcat prin concerte de muzică, teatru de stradă, vizite gratuite cu  ghid în situri arheologice şi muzee, focuri de artificii şi demonstraţii de lupte între romani şi celţi. 53 de grupuri istorice, din zece ţări, au defilat astăzi prin centrul oraşului. Pentru al cincilea an consecutiv, au ajuns la Roma, special pentru această sărbătoare, Zânele Zalăului sau, cum au fost numite de italieni, „nimfele dacice”.

Corespondenţă din Roma – Reporter: Elena Postelnicu – Dacii şi romanii au venit din România la Zilele Romei. Nimfele Daciei i-au cucerit prin frumuseaţea şi dansul lor nu numai pe romani, ci şi pe cei aproximativ 200 mii de spectatori. Potrivit Roxanei Dobocan, coregrafa grupului, acesta este şi evenimentul cel mai drag lor.

Roxana Dobocan: Este o mare bucurie să fi din nou aici, venim în fiecare an la acest festival şi este o mare-mare bucurie să reprezentăm România şi Porolissum-ul, pentru că noi avem Porolissum-ul în Sălaj, lângă Zalău.

Reporter: Printre cei 200 mii de spectatori ai evenimentului din capitala italiană erau şi români:

-: Sunt minunaţi, sunt extraordinari! Mă bucur, că i-am văzut aici, la Roma!

Reporter: Este prima dată când veniţi la acest eveniment?

-: Da, este prima dată. Nu ştiam că se face aşa ceva.

-: Da, într-adevăr, erau frumoase şi, dacă suntem români, bineînţeles că ţinem cu România.

-: Încă o dată dovadă, că facem parte din Europa, din poporul ăsta mare, latin.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 aprilie