2015. április 20

Cotroceni találkozó: Az RMDSZ új alternatív választási küszöb bevezetését szorgalmazta

A Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői, Cotroceni megbeszéléseken az RMDSZ küldöttsége új alternatív küszöb bevezetését szorgalmazta a parlamenti választásokra, hogy a választási reform ne veszélyeztesse a romániai magyarok parlamenti képviseletét. Az RMDSZ arról tájékoztatta az államfőt, hogy a 2008 előtti megyei pártlistás arányos parlamenti választásokhoz való visszatérést támogatja és egyben azt szorgalmazza, hogy ne csak az országos voksok öt százalékát elérő szervezetek jussanak képviselethez, hanem azok is, amelyek esetleg ezt nem érik el, de négy megyében 20 százalék feletti támogatottságot szereznek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Cotroceni konzultáció

A Klaus Iohannis államfővel tartott hétfői, Cotroceni megbeszéléseken Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke elmondta, hogy pártja támogatja a választási reformcsomagot, azzal a kivétellel, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg. A liberálisok egyetértenek a pártfinanszirozási törvénnyel is, akárcsak a külföldön élő román állampolgárok szavazására vonatkozó rendelkezéssel. Másrészt, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) küldöttjei által folytatott megbeszélések végén Gabriel Oprea, a szöveszég elnöke elmondta: „Örömmel nyugtáztuk, hogy Kalus Iohannis államfő tiszteletben tartja az alkotmány szellemét és betűjét, és a politikai pártok igazi partnere. Az UNPR szerint mielőbb módositani kell a Választási Törvényt. (…) Mindig részt fogunk venni az ilyen jellegű találkozókon és feltétel nélkül támogatjuk Kalus Iohannis elnököt, elsősorban az országos jelentőségű projektekben, de főleg azokban, amelyek Románia biztonságának növelését szavatolják”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Nagy csalódást okozott a PLR és a PMP lidereinek, hogy nem hivták meg a Cotroceni tanácskozásra

A Liberális Reform Párt (PLR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) nem vettek részt a Cotroceni konzultálásokon. Călin Popescu Tăriceanu, a PLR elnöke szerint helytelen volt, hogy Kalus Iohannis államfő nem hivta meg pártját a megbeszélésekre, hiszen „parlamenti tagjai eleget tettek kötelességeiknek a Törvényhozó fórumban”. Eugen Tomac, a PMP elnöke is kiábrándultságának adott hangot amiatt, hogy nem vehetett részt az államfővel folytatott Cotroceni tárgyalásokon. „Klaus Iohannis elnök úrnak meg kell értenie, hogy nem maradhat csak a Szociál Demokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt elnöke, annál inkább, hogy a konzultáción teritékre került témák iránt érdeklődést tanusit a PMP is. Szerintem tévedés, hogy pártunk nem volt jelen a mai konzultáción és egyben kiábránditó nemcsak számunkra, de a PMP valamennyi tagja számára, akik bizalmat szavaztak Klaus Iohannis elnöknek”, hangsúlyozta Eugen Tomac. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

A vizfogyasztás áfájának csökkentését elemzi a kormány

Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő héten felülvizsgálják, hogy a vizfogyasztás áfájának csökkentése milyen költségvetési kiadásokat feltétez. A vizszámlán feltűntetett, fogyasztásra számitott áfa szabályozása európai gyakorlat, fűzte hozzá Victor Ponta. Az RMDSZ is nemrég közölte, hogy törvénytervezetet terjeszt a parlament elé a rezsi költségek – viz, gáz, villany, fűtés, catornadij – áfájának 9%-ra való csökkentésére, az alacsony jövedelmű vagy a sok gyeremeks családok megsegitése céljából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Mugur Isărescu: Románia csatlakozása az eurózónához 2019-ben, nem alaptalan

A Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu szerint Románia csatlakozása az eurózónához 2019-ben, nem alaptalan, de koherens akciótervvel kell fenntartani e törekvést. A közös európai valuta bevezetéséhez szükséges lépésekről szóló tanácskozáson Mugur Isărescu kitért a pénzügyi stabilitás megörzésének szükségességére, a beruházások elsőbbségbe való helyezésére és a versenyképesség ösztönzésére. A tanácskozás részvevői egyetértettek azzal, hogy Románia makrógazdasági egyensúlya az utóbbi 25 évben most a legjobb és ki kell használni ezt a helyzetet a reformok gyakorlatba ültetésének meggyorsitására. Az Európai Bizottság romániai küldöttségének vezetője, Székely István szerint az IMF-el és az EU-val együtt alkalmazott programok sikeres befelyezése erős pozitiv jelzés lenne a nemzetközi piacok felé. A kijelölt struktúrális reformok megvalósitása ezen programok keretében döntően hozzájárulhat az euró bevezetéséhez, mondotta Székely István, hozzáfűzve, hogy ebben az időszakban a legnagyobb kihivás Románia számára a fiskális stabilitás fenntartása, az infrastruktúra fejlesztése, főleg az európai alapok lehivása révén, a veszteségeket elkönyvelő állami vállalatok megreformálása, a szegénység leszoritása és a korrupció elleni küzdelem folytatása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)