Alimente naturale care conţin un nivel crescut de substanţe toxice

Substanţe radioactive

s1

Bananele, cartofii, seminţele de floarea-soarelui, nucile de Brazilia şi fasolea roşie sunt câteva dintre alimentele care conţin substanţe radioactive în mod natural.
Nucile braziliene sunt de departe cel mai radioactiv aliment, conţinutul lor mare de radiu fiind cauzat de rădăcinile foarte extinse ale copacului, prin intermediul cărora absoarbe o concentraţie mai mare din acest element din sol faţă de alte plante. De obicei, substanţele trec prin organism fără să-l afecteze, dar se recomandă totuşi consumul moderat al acestor nuci. Bananele şi celelalte legume menţionate conţin şi ele anumiţi ioni radioctivi, dar concentraţia nu prezintă riscuri majore pentru sănătate. Surprinzător însă, ingerarea acestor alimente poate declanşa destul de uşor senzorii aparatelor folosite pentru detectarea radiaţiilor, cum ar fi cele din aeroporturi.

Amigdalină şi cianuri

s2

Seminţele de măr conţin o substanţă numită amigdalină, care odată ajunsă în organism este metabolizată în cianură de hidrogen. Aceasta mai este cunoscută sub numele de Zyklon B şi era pesticidul folosit de nazişti pentru camerele de gazare. Ingerarea unei cantităţi de 100-200 de mg din această substanţă poate fi fatală. Câteva seminţe de măr nu prezintă nici un risc, organismul nostru fiind capabil să metabolizeze o cantitate mică, dar o atenţie sporită trebuie acordată consumului frecvent al seminţelor de măr, mai ales de către copii. Nu trebuie să ne creăm o obişnuiţă din mestecarea lor. Acelaşi avertisment este valabil şi pentru sâmburii de cireşe, al căror miez conţine doze chiar mai mari din această substanţă.
Migdalele, considerate adeseori a fi nuci, sunt de fapt seminţe – precum şi caju-ul – şi sunt extrem de populare în bucătăriile din întreaga lume. Migdalele sunt extrem de otrăvitoare dacă nu sunt preparate la o sursă de căldură. În general migdalele amare trebuie să fie tratate pentru a elimina otrava. Seminţele sunt pline de amgidalină (care se metabolizează în cianuri) şi în multe ţări este ilegal să fie vândute până nu au fost procesate pentru a îndepărta otrava din aceste seminţe

Glicoalcaloid

s3

Tomatele conţin şi ele substanţe toxice. Deşi fructul în sine nu conţine otravă, tulpina şi frunzele conţin o substanţă chimică cunoscută sub numele de glicoalcaloid, care poate provoca dureri stomacale, dar şi nervozitate.

Acelaşi glicoalcaloid este prezent şi în tulpina şi frunzele cartofului, dar şi cartoful în sine poate fi toxic. Dacă v-aţi uitat la un cartof cu atenţie, este posibil să fi văzut că uneori are o culoare verzuie, iar acest lucru se datorează nivelului de glicoalcaloid. Au existat decese cauzate de otrăvirea cu cartofi. Au fost rare, dar s-au produs din cauza consumării cartofilor verzi sau a ceaiului din frunze de cartofi. Moartea nu survine brusc. Mai întâi apare o stare de slăbiciune, urmată de comă. Ar fi bine să aruncăm orice cartof care prezintă pete verzui, în special când pregătim mâncarea pentru copii.

www.todayifoundout.com

Traducerea: Bianca Ioniţă