Tinerimea Română prezintă evenimentul “Ceaikovski in love”

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love – un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

Superbul program al serii are în centru trei celebre lucrări simfonice compuse de Ceaikovski după scrieri ale lui William Shakespeare – poemele simfonice Furtuna şi Francesca da Rimini şi uvertura-fantezie Romeo şi Julieta. Gazdele serii vor surprinde publicul în deschiderea serii cu prezenţa unor soliști de top mondial, care vor interpreta trei lucrări pentru instrumente de percuţie cu acompaniament de orchestră.

Concertul este organizat de Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, coproducători – Apa Nova şi Lanto Communication, sponsor principal – BRD, partener principal – Adams Musical Instruments, parteneri media principali Radio România Cultural și Radio România Muzical.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Pentru alte informaţii legate de activitatea Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.

***

Muzica lucrărilor orchestrale de Ceaikovski reflectă întotdeauna preocuparea acestuia pentru adevărul expresiei, pentru sinceritate şi pentru exprimarea pasiunilor cu acea sensibilitate specifică epocii romantice. Ceaikovski şi lungile sale melodii caracteristice, temele ample, pline de sentiment revin în toate cele trei piese selecţionate pentru acest concert de Cristian Mandeal şi Orchestra Română de Tineret.

Acest concert este inclus la rândul lui în Festivalul Internaţional de Percuţie, în cadrul căruia pe 25 aprilie va cânta şi percuţionistul Peter Sadlo, unul dintre muzicienii foarte apreciaţi de Sergiu Celibidache, care a creat una dintre cele mai puternice şcoli de percuţie din Europa. În acelaşi context, va concerta şi cvartetul Wave condus de Bogdan Băcanu, care va evolua în diferite formule în cele două seri ale festivlaului.

În acelaşi context, la Palatul Tinerimea Română, Cvartetul Wave va susţine un workshop pentru tinerii percuţionişti din România, joi, 23 aprilie, de la ora 17, iar Emmanuel Séjourné şi Peter Sadlo vor susţine un alt workshop vineri, 24 aprilie, de la ora 17.

Cea mai cunoscută firmă producătoare de instrumente de percuţie vine la Bucureşti cu prilejul Festivalului Internaţional de Percuţie şi lansează un model nou de marimbă, ce va purta numele muzicianului român Bogdan Băcanu, care va cânta pentru prima dată pe acest instrument în premieră mondială la Bucureşti.

Firma Adams este partenerul principal al Orchestrei Române de Tineret şi a oferit şi cu alte ocazii instrumente de percuţie de mare performanţă orchestrei. Cu această ocazie vor fi prezentate în premieră mondială Concertul pentru marimbă şi orchestră de Emmanuel Séjourné (care va fi prezent în program şi cu interpretarea propriului concert pentru vibrafon şi orchestră). Cele trei lucrări de percuţie prezentate în prima parte a serii vor reprezenta totodată şi trei premiere româneşti.

***

CRISTIAN MANDEAL

Cristian Mandeal_Orchestra Romana de Tineret_P1330086În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Orchestra Romana de Tineret_P1480070Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008 , la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii -Serafim Antropov” .

Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal .

Proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional „Enescu și Muzica Lumii” de la Sinaia începând cu anul 2008.

Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. În anii 2012 și 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret „Young Euro Classics” de la Berlin.

Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

 

Programul concertului din 26 aprilie 2015

Ateneul Roman, ora 19

„Ceaikovski in love”

Orchestra Română de Tineret

Dirijor : Cristian Mandeal

Keiko Abe – „Prism Rhapsody“ pentru Duo Marimba si orchestră –                         primă audiţie românească

Solişti : Emiko Uchiyama şi Vladimir Petrov

Emmanuel Séjourné – Concert pentru vibrafon şi orchestră
Solist : Emmanuel Séjourné

Akira Ifukube – „Lauda Concertata“ – concert pentru marimbă şi orchestră

Solist : Bogdan Băcanu

***

„Ceaikovski in love”

Ceaikovski – poemul simfonic „Furtuna” , op. 18

Ceaikovski – poemul simfonic „Francesca da Rimini” , 32

Ceaikovski – uvertura-fantezie „Romeo şi Julieta”

Organizator : Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Coproducători: Apa Nova şi Lanto Communication

Sponsor principal : BRD

Partener principal : Adams Musical Instruments

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical