TRUD: Idee: Bulgaria, România şi Grecia, cu o piaţă comună privind medicamentele

Bulgaria, România şi Grecia să se „unească” într-o piaţă comună a medicamentelor, iar efectul va fi că din fondurile de sănătate ale celor trei state se vor putea cumpăra medicamente la preţuri mult mai mici decât în prezent, a anunţat, pentru ziarul „Trud”, ministrul bulgar al sănătăţii, doctorul Petăr Moskov. Altfel spus, dacă ideea se realizează, asta înseamnă că şi companiile farmaceutice, în situaţia în care vor avea de negociat cu o piaţă de 40 de milioane de persoane, îşi vor vinde produsele la preţuri mult mai mici decât dacă negociază doar cu Bulgaria, a cărei populaţie este de circa 7,2 milioane de locuitori.
Măsura se va discuta peste câteva zile, în cadrul unei întâlniri care va avea loc în oraşul Craiova, din România, unde vor fi prezenţi reprezentanţii celor trei state. Poziţia Bulgariei va fi prezentată de dr. Moskov.
Echipa lui s-a ocupat şi de problema exportului paralel de medicamente (în cadrul acestuia, medicamente furnizate pentru piaţa bulgară se revând în Europa de Vest la preţuri mult mai mari, n. red.). Ministerul Sănătăţii dă ca exemplu un producător de insulină, care a importat în Bulgaria o cantitate echivalentă cu 115% din necesarul ţării. Cu toate acestea însă, medicamentul lipseşte, iar bulgarii cu diabet au rămas fără terapie, pentru că medicamentele s-au revândut în UE.
„Chiar dacă această practică comercială este permisă prin directiva europeană pentru libera circulaţie a mărfurilor, statul va lua măsuri pentru a garanta tratarea bulgarilor bolnavi”, a mai spus dr. Moskov. El pregăteşte o schimbare legislativă conform căreia se va întocmi o listă cu medicamentele care lipsesc şi care fac obiectul exportului paralel. Iar pentru a le revinde în străinătate,
firmele vor trebui să ceară permisiunea Ministerului Sănătăţii. Motivul este acela că preţul mic, la care se cumpără medicamentle pentru pacienţii din Bulgaria, este negociat de statul bulgar cu Casa de Sănătate, şi nu în folosul comercianţilor care revând avantajos produsul.
Traducerea: Mirela Petrescu

TRUD (Bulgaria), 20 aprilie 2015