Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker își încalcă astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri în UE

Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeană a publicat astăzi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic în UE. Reforma propusă ar permite Comisiei să autorizeze importul de noi organisme modificate genetic chiar dacă majoritatea guvernelor, Parlamentul European și opinia publică sunt împotrivă. Propunerea nu afectează procedurile de autorizare a cultivării de OMG-uri pe teritoriul UE.

Comentând asupra revizuirii propuse, Franziska Achterberg, director de politici agricole al Greenpeace UE, declară: „Propunerea Comisiei este o farsă deoarece lasă neatins actualul sistem nedemocratic. Ar permite Comisiei să continue să ignore opoziția majoritară față de culturile modificate genetic, în ciuda promisiunii președintelui Juncker de a permite ca majoritatea țărilor UE să oprească deciziile Comisiei referitoare la OMG-uri”.

Revizuirea este unul dintre obiectivele de pe lista de zece priorități ale lui Juncker în poziția de președinte al Comisiei Europene. El și-a luat angajamentul de a face UE ”mai democratică”, printre altele, prin ”revizuirea legilor care obligă Comisia să autorizeze organismele modificate genetic, chiar dacă majoritatea guvernelor din UE sunt împotriva acestui lucru[1].

Cu toate acestea, în loc să schimbe procedura de autorizare a importurilor de OMG-uri, Comisia vrea să permită țărilor UE să interzică importurile de OMG-uri pe teritoriile lor, în baza unor motive, altele decât preocuparea față de sănătate și mediu, care nu sunt acceptate ca argumente. În prezent, 17 plante modificate genetic așteaptă aprobarea finală din partea Comisiei pentru import iar porumbul 1507 de la compania Pioneer așteaptă aprobarea pentru cultivare.

“Faptul că trăim într-o comunitate democratică, iar o majoritate a consumatorilor s-au declarat suspicioși față de consumul de organisme modificate genetic, ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru crearea unui cadru procedural democratic în sprijinul deciziilor care se iau cu privire la OMG,” declară Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

„Comisia oferă țărilor UE un fals drept de a putea interzice importurile de OMG-uri, pentru că o astfel de decizie nu ar putea rezista unei contestări în justiţie. Regulile pieței libere europene vor avea mereu prioritate asupra deciziilor de interzicere a importurilor de OMG-uri la nivel național, mai ales în contextul în care guvernelor li se refuză posibilitatea de a justifica astfel de măsuri naționale pe motive de sănătate și mediu,” adaugă Achterberg.

În ultimele luni s-au acumulat presiuni din partea industriei biotehnologice şi a Statelor Unite, mai ales în contextul negocierilor referitoare la acordul transatlantic de liber-schimb, pentru a grăbi numărul de autorizații pentru importul și cultivarea OMG-urilor [1].

De asemenea, în prezent, potrivit legislației UE, carnea, ouăle și produsele lactate derivate de la animalele hrănite cu OMG-uri nu trebuie să fie etichetate, ceea ce neagă consumatorilor dreptul de a alege.