2015. április 23

A román Szárazföldi Erők Napja

A román hadsereg csütörtökön a Szárazföldi Erők Napját ünnepli, melynek szellemi védnőke Szent György mártir. Dumitru Scarlat vezérőrnagy, a szárazföldi haderő vezérkari főnöke elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy irányitása alatt jól felkészült katonák vannak, akik képesek teljesiteni a rájuk bizott feladatokat.”A Szárazföldi Erők katonája fizikailag és pszichikailag edzett, lelkiismeretes, kezdeményezőképes, az angol nyelvet jól beszélő személy, ami lehetővé teszi a közreműködést a NATO többi hadseregeinek katonáival”, hangsúlyozta a vezérőrnagy. Ez alkalommal a fővárosban és az ország több városában katonai és vallásos ceremóniákra kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Ion Iliescu székhelyet biztositott Romániában a CIA-nak

A „Der Spiegel” német hirmagazinnak adott interjúban Ion Iliescu volt államfő elismerte, hogy székhelyet biztositott az amerikai Központi Hirszerző Ügynökség (CIA) számára, a jóindulat jeléül Románia NATO csatlakozását megelőzően. A volt államfő hangsúlyozta, hogy a román hatóságok soha nem avatkoztak be a CIA tevékenységébe. A német lap szerint Ion Iliescu a második államfő Európában – Alexander Kwasnieewski volt lengyel elnök után – , aki elismerte a titkos CIA-börtönök létezését. A német lap azt irja, hogy Ion Iliescunak nem volt tudomása afelöl, hogy az általa biztositott székhelyen titkos CIA-börtön működött volna. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Ismét nemzeti ünnep lesz a királyság napja

Ismét nemzeti ünnep lesz május 10. a királyság megalakulásának, I. Károly trónra lépésének és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napja – erről tegnap döntött a Képviselőház. A kommunista diktatúra megdöntése óta eltelt időszakban december elseje, az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés évfordulója volt az ország egyedüli nemzeti ünnepe. Tavaly azonban január 24-ét, a román fejedelemségek – Moldva és Havasalföld – 1859-es egyesülésének napját is nemzeti ünneppé nyilvánították, így az országnak mostantól három nemzeti ünnepe lesz. Az elfogadott törvénytervezet, amelyet Puiu Haşotti PNL-s szenátor kezdeményezett, előírja, hogy ezen a napon a Parlament, az Államelnöki Hivatal, a Kormány és a többi központi hatóság ünnepi eseményeket szervez a kiutalt büdzsék korlátai között. A jogszabály munkaszüneti nappá is nyilvánította volna május 10-ét. Ezt a rendelkezést végül törölték a törvényből. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Jóváhagyták a Románia és Magyarország közötti határon átnyúló együttműködési programot

Jóváhagyta a közös munkacsoport a Románia és Magyarország közötti határon átnyúló együttműködés 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó programját. A hat tengelyre épülő közös projektekre 189 millió eurót utaltak ki a következő öt évre az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A program célja a határmenti kapcsolatok fokozása, közös megoldások felkutatása a térség gazdasági és szociális fejlesztése érdekében – olvasható a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. Május 19-26. között a fővárosban tartózkodik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakemberei, akikkel, egyebek mellett, az adótörvénykönyvvel kapcsolatos műszaki kérdéseket vitatják meg a hatóságok – jelentette be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Romániának van egy 2 milliárd eurós, szeptemberben lejáró, stand-by szerződése az IMF-el. E mellett van egy ugyancsak 2 milliárd eurós hitelszerződés is, amelyet 2013 őszén kötött az EU-val Románia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Május 19-26. között a fővárosban tartózkodik az IMF küdöttsége

Május 19-26. között a fővárosban tartózkodik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakemberei, akikkel, egyebek mellett, az adótörvénykönyvvel kapcsolatos műszaki kérdéseket vitatják meg a hatóságok – jelentette be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Romániának van egy 2 milliárd eurós, szeptemberben lejáró, stand-by szerződése az IMF-el. E mellett van egy ugyancsak 2 milliárd eurós hitelszerződés is, amelyet 2013 őszén kötött az EU-val Románia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Andrei Demeny