Conferinţă ”Suicidul-problemă majoră de sănătate publică” – Universitatea ”Andrei Șaguna” din Constanța

afis_corectAcademia Oamenilor de Știință din România și Universitatea ”Andrei Șaguna” din Constanța organizează  în zilele de 24 și 25 aprilie 2015, Conferinta ”Suicidul-problemă majoră de sănătate publică”

Context

La nivel mondial,suicidul reprezintă cauza principală de deces a persoanelor ce aparțin categoriei de vârstă 15-20 de ani. Un studiu Eurostar recent arată că România depășește cu mult media europeană la decesele prin suicid în populația adolescentină, cu 6,3 decese la 100000 de locuitori, media europeană fiind 4,6 decese prin suicid la suta de mii de locuitori. Țara noastră depășește media europeană și la categoria 50-54 ani, la care s-au înregistrat 22 de sinucideri la 100000 de locuitori, față de media de 18,3 a Europei.Așadar, decesul prin suicid este deja o problemă care ar trebui să intre în preocuparea tuturor factorilor responsabili de sănătatea populației în România, în special pentru faptul că recordurile noastre provin de la adolescenți, categorie deficitară din punct de vedere socio-demografic. Înregistrând potențialul îngrijorător al acestor statistici, comunitatea științifică se întâlnește în zilele de 24-25 aprilie în cadrul Conferintei cu tema: „Suicidul, problemă majoră de sănătate publică,”pentru a dezbate modalități viabile de cercetare, prevenire și combatere a actelor suicidare.

Sub coordonarea științifică a Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, rector de onoare al Universității Andrei Șaguna, Prof. Dr. Angela Botez, coordonatorul secției de Filozofie, Teologie, Psihologie și Jurnalism a AOȘR, Prof.Dr. Nicolae Mitrofan, Președintele de Onoare al Institutului de Psihologie Juridică și Prof.Dr. Aurel Papari, Președintele Univ. Andrei Șaguna, conferința va oferi o abordare complexă, multidisciplinară, a fenomenului suicidar, prin participarea unor ilustre personalități, medici, sociologi, psihologi, juriști, teologi, jurnaliști, pedagogi.

Dintre personalitățile care vor prezenta cercetări de ultimă oră îi mentionăm pe Acad. Constantin Bălăceanu Solnici, care va deschide lucrările conferinței cu lucrarea Problematica Suiciului în România și în lume; chestor de poliție Sorin Oprea, directorul Agenției Naționale Antidrog; Aurel Romila, medic primar psihiatru, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie, autor al volumului „Psihiatria”, considerat de specialiştii în domeniu cea mai importantă sinteză de psihiatrie făcută realizată în România; prof.univ.dr. Tudorel Butoi, psiholog criminalist (colonel de politie – Sef al laboratorului psihologic de detectie a comportamentului simulat – Serviciul criminalistic – Politia Capitalei), cu o experiență de peste 35 de ani practician in domeniul criminalisticii; Sorin Radulescu, cercetător şt. pr. gradul I la Institutul de Sociologie al Academiei şi Redactor şef al ”Revistei Române de Sociologie”, autor a numeroase studii de specialitate, premiate de instituții prestigioase.

Pe parcursul celor două zile vor fi analizate cauzele comportamentelor suicidar, modalitățile frecvente de realizare, consecințele asupra familiei si societății, dar și aspecte particulare, precum implicarea școlii și a mass-media, condițiile socio-economice, dezorientarea spirituală, rolul comunității, etc.

În cadrul Conferintei se vor desfășura și două workshop-uri cu tema: Școala și profilaxia suicidului”, și ”Fenomenul sinuciderii – elemente ale procesului de negociere în situațiile de criză și aspecte etice ale mediatizării”, care vor aduce în atenția publicului aspecte actuale și conduite specifice de profilaxie și combatere, încercând să contribuie la elaborarea unor strategii locale și naționale în acest sens.

Cel de-al doilea workshop aduce în premieră în Constanța echipa de negociatori din cadrul Poliției Capitalei, singura de acest gen din țară, coordonată de Bogdan Căpruci, subcomisar de poliție, actual șef al biroului de Psihologie.