Contabilii critică ordonanţa de urgenţă privind impozitarea bacşişului

Contabilii critică ordonanţa de urgenţă privind impozitarea bacşişului, care urmează să intre în vigoare în mai puţin de două săptămâni. Fiscalizarea acestor sume ar fi greu de aplicat şi nu va aduce prea mulţi bani la buget, spun contabili autorizaţi din Sălaj, citaţi de corespondentul RRA, Adrian Lungu. Preşedintele Corpului Expertilor Contabili din Sălaj, Alexandru Tamba crede că actul normativ are multe aspecte neclare.

Alexandru Tamba: Pentru a se plăti impozit, trebuie mai întâi să faci o declaraţie, după aceea trebuie plătit. Trebuie făcute o serie de documente pentru reţinerea la sursă. Este destul de complicat. Eu nu văd măsura aceasta o măsură care să ducă, ştiu eu, la reducerea evaziunii fiscale. Oricum, sumele sunt infime, este ca şi cum ai trage aşa, cu tunul după păsărele.

Realizator: Ordonaţa nu îi bucură nici pe barmani sau ospătari, care de la 1 mai vor fi obligaţi să declare bacşişul la Fisc şi să plătească impozit pe venit. Aceasta dacă patronul decide ca sumele suplimentare să fie împărţite angajaţilor, pentru că actul normativ le dă dreptul şi să adauge sumele la profit. Patronatele din turism au cerut mai demult o astfel de măsură şi cred că impozitul de 16 procente ar putea fi  folosit pentru investiţii guvernamentale în acest domeniu. Acum bacşişul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari şi barmani şi indică cât de corect s-au purtat aceste categorii de personal cu clienţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 aprilie