Pentagonul va deschide un birou special în Silicon Valley

Secretarul american al apărării, Ash Carter, a început miercuri o vizită de trei zile în Sillicon Valley menită să îmbunătăţească relaţiile industriei de apărare cu dezvoltatorii de soluţii din sfera IT şi să facă mai atractiv Pentagonul pentru tinerii specialişti din domeniul cibernetic.

US-ARCHITECHTURE-PENTAGON
Ash Carter va face mai multe anunţuri în timpul vizitei, potrivit oficialilor departamentului apărării, inclusiv crearea unui birou al Pentagonului în Silicon Valley care va avea ca scop identificarea celor mai noi tehnologii şi stabilirea de relaţii de colaborare cu zona IT.
„Nu mai trăim vremurile în care toate tehnologiile relevante pentru securitatea naţională sunt create la Pentagon. Acele zile au apus”, a declarat Carter la sosirea în California.
Demersul este cel mai recent exemplu al eforturilor depuse de guvernul american pentru ameliorarea relaţiilor cu companiile tehnologice de top, relaţii afectate de dezvăluirile fostului angajat al NSA, Edward Snowden, privind supravegherea electronică.
Carter a recunoscut că misiunea sa constă în încercarea de a convinge sectorul tehnologiei informaţiei că împărtăşeşte valori şi interese comune cu cel al apărării şi securităţii naţionale.
„Există suspiciuni? Există probleme care au apărut odată cu cazul Snowden? Fără îndoială.” a mai afirmat Carter.
dreamjobs_google_508-100392912-origGiganţii tehnologici americani cum ar fi Microsoft Corp, Google Inc sau Facebook Inc au avut relaţii tot mai tensionate cu guvernul SUA şi cu agenţiile de informaţii după dezvăluirile lui Snowden, militând public pentru dreptul clienţilor la confidenţialitate şi intimitate mai presus de dorinţa exprimată de autorităţi pentru o supraveghere mai eficientă în vederea combaterii potenţialelor ameninţări.
Şeful Pentagonului, care va vorbi astăzi la Universitatea Stanford, a recunoscut că încercarea de a atrage recruţi din acest sector al tehnologiei informaţiei reprezintă o provocare şi că va încerca să prezinte departamentul apărării ca pe o destinaţie „cool” pentru tinerii specialişti.
„Pentru a conta în lumea de astăzi, trebuie să ai acest factor „cool”. Dorim ca misiunea noastră să entuziasmeze oamenii”, a spus Carter.
Vizita oficialului american în California vine la două luni după cea a preşedintelui Barack Obama, care a cerut o mai mare cooperare privind lupta împotriva hackerilor după răsunătoarele atacuri cibernetice asupra unor companii precum Sony.
Tot astăzi, Carter intenţionează să dezvăluie noua sa strategie de securitate cibernetică, îmbunătăţită din punct de vedere al capacităţilor faţă de documentul din 2011. Aceasta subliniază de asemenea necesitatea obţinerii de către serviciile de informaţii militare a mai multor date despre „reţelele umane şi tehnologice” care reprezintă o ameninţare.

Sursa: Reuters via NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă