2015. április 24

Román-bolgár-szerb hármas találkozó Craiovan

Románia, Bulgária és Szerbia kormányfői, nevezetesen Victor Ponta, Boiko Borisov és Aleksandar Vucic csütörtökön Craiovan találkoztak, mely alkalommal a nyugat-balkáni helyzet alakulásáról, valamint a Duna Régió Stratégiájáról tárgyaltak, azaz a Duna vizgyűjtő területéhez tartozó régiók és országok (14 oszág, amelyből nyolc uniós tagállam) makróregionális fejlesztési stratégiájáról és akciótervéről. A craiovai hármas találkozó Victor Ponta és Aleksandr Vucic miniszterelnök megbeszélésével kezdődött, amely a trilaterális tárgyalásokkal folytatódott. A három miniszterelnök az energia, a belügyi kérdések, a távközlés és szállitás terén, illetve e stratégia keretén belül gyakorlatba ültetendő projektekről tárgyalt. A miniszterelnökök megvitatták Szerbia uniós csatlakozását és a Keleti Parnerséggel kapcsolatos kérdéseket is. A hármas találkozó után a craiovai Művészeti Múzeum székhelyén sor kerül a román-bolgár együttes kormányülésre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

Románia kész több szakértőt küldeni a Földközi-tenger térségébe

Az uniós tagországok állam- és kormányfői csütörtökön rendkivüli csúcstalálkozón kerestek megoldást a menekültválság problémájára. Klaus Iohannis államfő az európai csúcstalálkozó után kijelentette: „A Földközi-tenger körüli országoknak jobban össze kell fogniuk” és e szolidaritáshoz Románia is hozzájárul, hiszen „kész több szakértőt küldeni e térségbe”. Az Európa Tanács bevándorlókkal és menekültekkel foglalkozó csúcsösszejövetelén a román államfő kihangsúlyozta az uniós tagállamok és a mediterrán országok szolidarizálásnak fontosságát, mivel ez utóbbi államok szembesülnek a legnagyob problémákkal az Afrika északi részéből érkező imigránsok befogadása tekintetében. Klaus Iohannis egyben elmondta, hogy ez alkalommal megvitatták a Frontex (az Európai Unió tagállamai külső határain való operativ együttműködési igazgatásért Felelős ügynökség) költségvetésének növelését is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

Egy év alatt Románia lakóssága 0,3%-al csökkent

Az Országos Statisztikai Hivatal legutóbbi adata szerint, Románia lakóssága 2014 január 1 és 2015 január 1 között 0,3%-al csökkent, ami 22 millió 280 ezer értéknek felel meg. Az összlakósság több, mint 56%-a vidéki környezetben él. A népesség 51,2%-át a nők teszik ki. Ugyanakkor a lakósság előregedése egyre súlyosbodó jelenség, a 65 év feletti személyek száma meghaladja a 14 életkorig terjedő fiatalok számát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

Mircea Cartarescu író kapta idén az osztrák állam európai irodalmi díját

Mircea Cartarescu író kapta idén az osztrák állam európai irodalmi díját. Az 1956-ban Bukarestben született Mircea Cartarescu – ahogy magáról vallja – alkotásaival a „neoromantikus” irányzatot képviseli. 1980 óta 25 műve jelent meg, amelyeket 14 nyelvre fordítottak le. Magyarul 2011-ben a Sárkányok enciklopédiája című könyve jelent meg. Az állami elismerések díjazottjainak névsorát csütörtökön, a könyv világnapján jelentette be az osztrák kulturális tárca minisztere. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)