Concluziile summitului extraordinar de la Bruxelles

Uniunea Europeană va tripla fondurile destinate patrulării maritime în Mediterana, au decis aseară liderii europeni, la summitul extraordinar de la Bruxelles. Prioritatea o reprezintă salvarea vieţilor refugiaţior care călătoresc în ambarcaţiuni pe mare venind din nordul Africiii. Summitul a fost dedicat crizei generate de imigranţii clandestini şi tragediile soldate cu moartea a mii de persoane pe mare.
Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat că liderii europeni s-au oferit să tripleze bugetul operaţiunilor de patrulare pe mare în cadrul agenţiei FRONTEX, prin misiunea Triton, iar statele membre vor contribui cu nave, avioane, elicoptere şi personal.
Jean-Claude Juncker: Bugetul care va fi alocat misiunii Uniunii Europene Triton este de 120 de milioane, care corespunde celei anterioare Mare Nostrum. Comisia va adopta în luna mai agenda sa privind imigraţia, care va sintetiza propunerile în materie de imigraţie ilegală.
Reporter: A mai spus Juncker. Recunoscând că această criză din Mediterana şi problema imigraţiei nu pot fi rezolvate într-o singură zi, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că în privinţa refugiaţilor este nevoie de un efort mai mare din partea Uniunii Europene.
Donald Tusk: Nu Europa este cea care a cauzat această tragedie, dar aceasta nu înseamnă că putem rămâne indiferenţi. Ne aşteaptă o vară dificilă şi trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm.
Reporter: Tusk spune că vor fi ajutate statele care se confruntă cu un număr mare de imigranţi. Pentru cei care nu întrunesc condiţiile de refugiaţi, va fi aplicată politica expulzării. În acelaşi timp, diplomaţia euroepană trebuie să propună acţiuni de capturare şi distrugere a vaselor traficanţilor de persoane de pe mare.
Realizator: Preşedintele Klaus Iohannis, care a reprezentat România la summitul de la Bruxelles, a insistat pe nevoia de solidaritate a statelor membre, mai ales cu cele din sud, care se confruntă cu valul mare de imigranţi. Preşedintele spune că România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulţi experţi în zonă, în cadrul operaţiunii FRONTEX.
Reporter: Preşedintele României, Klaus Iohannis, spune că a fost subliniată importanţa creşterii bugetului Agenţiei de control la frontieră a UE, FRONTEX, la care ţara noastră contribuie deja.
Klaus Iohannis: Am arătat că România este foarte implicată deja acum în FRONTEX, dar România
este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulţi experţi în zonă.
Reporter: Preşedintele Iohannis a mai declarat că este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta ţările din zona africană în dezvoltarea lor şi pentru a elimina astfel rădăciona acestui fenomen al imigraţiei.
Klaus Iohannis: Am subliniat în intervenţia mea că, pe termen mediu şi lung, este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen, care este srăcia din ţările din Africa.
Realizator: Klaus Iohannis declară că România a pledat pentru solidaritatea cu statele membre, care duc cea mai mare povară în primirea imigranţilor.
Realizator: Cerasela Rădulescu a transmis din Bruxelles