„Trecut-au anii ca norii lungi pe şesuri…” : 150 de ani de la naşterea revistei Familia

Anul 1865 - sursa: http://arhiva.revistafamilia.ro/
Nr. 1/1865 – sursa: http://arhiva.revistafamilia.ro/

Mihai Eminescu debuta în anul 1866, la numai 16 ani, într-o tânără revistă orădeană, Familia. Interesant este faptul că revista în cauză fusese înfiinţată de Iosif Vulcan, la Budapesta, cu un an mai devreme, în1865. Numărul-semnal a apărut la 1/13 mai, iar numărul 1 la 5/17 iunie. De ce un tânăr aspirant în ale poeziei a ales să trimită câteva creaţii unei astfel de publicaţii, dintr-o altă provincie românească? Putem presupune că a fost atras de spiritul naţional al acesteia, de răspândire a culturii române în Transilvania şi de cultivare a limbii şi a conştiinţei naţionale.
Eminescu a debutat, deci, cu poezia „De-aş avea”, pe care redactorul care făcuse selecţia a publicat-o însoţiţă de o notă redacţională: „Cu bucurie deschidem coloanele foii noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice trimise nouă, ne-a surprins plăcut”. Publicarea primei poezii este însoţită şi de un eveniment mai puţin obişnuit, Iosif Vulcan decizând să publice poemele nu cu numele de familie al tânărului, Eminovici, ci cu unul shimbat, Eminescu. Aşadar, Iosif Vulcan este „naşul literar” al celui mai important poet român. Să amintim şi faptul că Familia a publicat mai multe poeme ale lui Eminescu („O călărire în zori”, „La Heliade”, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, „Junii corupţi”), dedicându-i poetului, la moartea acestuia, un întreg număr – cel din 7 iulie 1889.
Un fapt aproape necunoscut este şi că George Coşbuc a debutat tot în revista Familia, în 1884, sub pseudonimul „Boşcu”, cu poezia „Aş vrea să fiu…”, o traducere a unui poem al poetului maghiar Petőfi Sándor.
Câteva cuvinte despre fondatorul revistei Familia, Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor – m. 8 septembrie 1907, Oradea). Acesta a fost un publicist entuziast, care şi-a dedicat viaţa şi, uneori, şi-a sacrificat economiile, pentru a asigura continuitate revistei. Membru al Academiei Române şi scriitor, Iosif Vulcan a mutat redacţia revistei de la Budapesta la Oradea, în anul 1880.

familia eminescu
nr 29/ 1866 (M. Eminescu) – sursa: http://www.eminescuipotesti.ro

Prima serie a revistei Familia, cea de sub conducerea lui Iosif Vulcan, este un caz unic în analele publicisticii româneşti, prin longevitatea ei de patru decenii.
Revista a cunoscut de-a lungul timpului cinci serii:

        Seria I :1865-1906 (sub conducerea lui Iosif Vulcan);
Seria a II-a : 1926-1929 (M.G. Samarineanu);
Seria a III-a: 1934-1940 (M.G. Samarineanu);
Seria a IV-a: 1941-1944 (M.G. Samarineanu);
Seria a V-a: din 1965, cu ocazia centenarului (sub conducerea lui Alexandru Andriţoiu, iar din 1990 a lui Ioan Moldovan).
Aşadar, după 25 de ani de pauză, în anul 1965, cu prilejul organizării festivităților de aniversare a unui veac de la apariție, a fost lansată seria a V-a a revistei. În acelaşi timp, a fost inaugurat Muzeul memorial „Iosif Vulcan”, în centrul orașului Oradea, în parcul din apropiere aflându-se şi statuia cărturarului.
Începând cu 1991, revista organizează în fiecare an Zilele Revistei Familia, cu participarea unor scriitori din întreaga ţară – adevărate sărbători ale culturii, în cadrul cărora se acordă şi Premiile Revistei Familia.
La 150 de ani de la înfiinţare, Asociaţia Română de Istorie a presei omagiază această revistă-fenomen, dedicându-i Congresui naţional de istorie a presei, care are loc la Oradea, în perioada 24-26 aprilie 2015.
Autor: Carmen Ionescu
Sursa: http://revistafamilia.ro/