Tânăra critică de film din România reprezentată la Cannes de Irina Trocan

Irina Trocan, reprezentantă a tinerei generații de critici de film din România, va face parte din echipa redacțională a celei de-a 54-a ediții a Semaine de la Critique (Sǎptǎmâna Criticii), secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes, alături de Claudia Reinhard (Germania), Florian Etcheverry (Franța) și David Valdés de la Campa (Mexic).

Invitația adresată Irinei Trocan este urmarea unui selecții organizate de Sǎptǎmâna Criticii în colaborare cu Institutul Francez din România şi Institutul Cultural Român, selecție deschisă criticilor cu vârste cuprinse între 22 și 30 de ani.

În perioada 14 – 22 mai 2015, tinerii, selectați în cadrul programului Talente Critice,  vor elabora materiale despre filmele și evenimentele Semaine de la Critique. Corespondențele lor vor fi disponibile online pe site-urile și în rețelele sociale ale Semaine de la Critique, pe site-urile partenere – 20Minutes.fr, Relaxnews.com, precum și pe propriile lor bloguri sau în publicațiile cu care colaborează.

Sǎptǎmâna Criticii și-a propus, de la înființarea sa, descoperirea valorilor cinematografice aflate la început de drum. Creatǎ de Sindicatul francez al Criticii de Cinema în 1962, secțiunea vizează prima ṣi a doua operǎ a cineaṣtilor din întreaga lume. În decursul timpului, aici au fost descoperite personalități precum Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard și, mai recent, Arnaud Desplechin, Andrea Arnold, Alejandro González Iñarritu, Emanuele Crialese, Jeff Nichols, Valérie Donzelli sau Julie Bertuccelli.

Programul Talente Critice le permite tinerilor publiciști de profil din diverse țări să participe și să scrie despre Semaine de la Critique, sub îndrumarea unui jurnalist consacrat din domeniu.

Irina Trocan este laureată a premiului „Ion Cantacuzino“ pentru publicistică cinematografică acordat de Asociația Criticilor de Film din România (2013) și co-selecţioner, din 2011, al Festivalului Internațional de Film NexT. A făcut parte din jurii la Festivalul de Film Francofon de la Namur și la Festivalul de Scurtmetraj Timishort. A participat, de asemenea, la workshop-uri pentru critici tineri la festivalurile de la Sarajevo, Berlin și Rotterdam. Articolele sale au apărut în publicațiile Film Menu, Decât o Revistă, SUB25, Film Reporter, Close Up și pe blogul Festivalists. Este fondatoare și editoare a revistei online de cultură și media Acoperișul de Sticlă.