Comisia Europeană va face propuneri pentru o nouă legislaţie privind imigraţia

Comisia Europeană va face propuneri privind o nouă legislaţie în urma deciziilor legate de imigraţie luate de şefii de stat şi de guvern la summitul de săptămâna trecută. În acelaşi timp, liderii europeni au convenit să solicite ONU să aprobe desfăşurarea de acţiuni militare împotriva traficanţilor de persoane în Libia. Din Bruxelles are detalii Cerasela Rădulescu.
Reporter: Comisia Europeană va prezenta o propunere în urma deciziilor privind imigraţia şi criza din Marea Mediterană, decizii luate la nivel înalt săptămâna trecută, la Bruxelles.
Purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Natasha Bertaud: În acelaşi timp, conducerea Agenţiei Frontex este în contact permanent cu Italia pentru a finaliza un plan operaţional al Misiunii Uniunii Europene Triton. Nu cunosc data limită, dar va reamintesc că directorul Agenţiei Frontex a spus că este o chestiune de câteva zile. Frontex este agenţia europeană pentru securitate şi supravegherea frontierelor externe ale Uniunii Europene. La summitul de urgenţă de la Bruxelles, in urma tragediei din Mediterana, când sute de refugiaţi şi-au pierdut viaţa pe mare, în ambarcaţiuni ilegale, încercând să pătrundă în Europa, liderii europeni au decis să tripleze bugetul operaţiunii Triton, pentru supraveghere şi operaţiuni de salvare pe mare. Acest buget se ridică în prezent la trei milioane de euro pe lună.
Realizator: Premierul italian Matteo Renzi, secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini participă azi, la bordul unei nave a Marinei italiene, la o ieşire în Marea Mediterană, în semn de solidaritate după recenta tragedie a imigranţilor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 aprilie