„Muzica in arta lui Alexandru Tipoia“ – expozitie si lansare de album la Institutul Cultural Roman

Albumul de art a Muzica in arta lui Alexandru Tipoia – Simfonia fantastica a operei va fi lansat joi, 7 mai 2015, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom an (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), in prezenta artistului plastic George Tzipoia , fiul lui Alexandru Tipoia si coordonator al albumului. Alaturi de acesta vor lua cuvantul istoricul de arta Doina Mandru, artistul plastic Marin Gherasim si muzicologul Despina Petecel-Theodoru. Tot atunci va fi vernisataexpozitia Alexandru Tipoia care cuprinde atat lucrari circumscrise temei muzicale, cat si lucrari in care pictorul a abordat alte teme, fiind astfel punctata evolutia interioara extrem de bogata, desfasurata pe parcursul a 60 de ani de creatie, a unuia dintre cei mai mari artisti plastici ai Romaniei.

 

Expozitia va putea fi vizitata la Institutul Cultural Roman pana pe 17 mai 2015.

 

Noua aparitie la Editura Institutului Cultural Roman, albumul de arta Muzica in arta lui Alexandru Tipoia releva o tema definitorie pentru opera unuia dintre cei mai importanti pictori romani ai secolului XX. Creator de anvergura, „veriga importanta in lantul Maestrilor picturii romanesti“ (Florin Niculiu), Alexandru Tipoia (1914 – 1993) si-a pastrat, in vremuri de restriste, o exemplara integritate estetica si etica. Coleg de generatie cu Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu si Ion Tuculescu, in perioada de dupa instaurarea regimului comunist in Romania artistul a ramas, deliberat, intr-un con de umbra. Lucrarea publicata de Institutul Cultural Roman contribuie la recuperarea si recunoasterea cuvenita unei opere plastice remarcabile.

 „Antropocentrismul lui Baba, hedonismul apolinic al lui Ciucurencu si submersia dionisica a lui Tuculescu sunt completate firesc de estetismul cu sclipiri metafizice si de geometria senzuala pe care se sprijina toata creatia lui Alexandru Tipoia. Numai ca, in timp ce mai marii sau mai modestii sai colegi de generatie participau cu penelul si cu spitul la muncile cimpului sau la treburile otelariilor, in timp ce ei alungau chiaburii si pictau in transa voiosiile colectivizarii, Alexandru Tipoia se interesa de lucrurile marunte, cum ar fi, de pilda, geometria ascunsa si eterna a obiectelor perisabile, armonia formelor nespectaculoase in care se reflecta, insa,  marile armonii ale universului insusi. Problemelor imediate, legate de comanda oficiala si de promisiunea unei pozitii sociale si a unei cariere profitabile, el le-a preferat austeritatea, rigoarea morala si prezenta publica discreta pina la marginea anonimatului.“Pavel Susara

Image.image007.jpg@01D081A3.B8740D10 „As vrea ca imaginea sa redea armonia muzicii, sa ii preia esenta. Imaginea sa devina ea insasi muzica pura.” –  Alexandru Tipoia

 Albumul bilingv (romana-engleza) este coordonat de George Tzipoia si arh. Victoria Tzipoia. Conceptia grafica ii apartine Claudiei Tache, iar textele introductive sunt semnate de George Tzipoia si  Pavel Susara. Fotografiile au fost realizate de Claudia Tache, Ernani Orcorte si George Tzipoia. Luiza Gervescu si Claudia Tache sunt traducatoarele textelor in limba engleza. Detalii: www.icr.ro.

 Cu prilejul Centenarului nasterii artistului Alexandru Tipoia, in septembrie 2014, Academia Romana a organizat si gazduit o expozitie si un simpozion de comunicari stiintifice, fiind prezentat si filmul documentar Tipoia si Tzipoia, realizat de TVR in cadrul emisiunii „Rezistenta prin Cultura“.