2015. április 29

Az RMDSZ-t nem hívták meg a kisebbségvédelem román modelljéről szóló konferenciára

Sem a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, sem a romániai Kisebbségkutató Intézetet nem hívták meg arra a nemzetközi konferenciára, amit a román külügyminisztérium és a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) csütörtökön szervez Kolozsváron a húsz éve elfogadott kisebbségvédelmi keretegyezményről, és a kisebbségvédelem román modelljéről, tájékoztatott az MTI, amelyet a román közszolgálati rádió idéz.”Az RMDSZ az MTI híréből értesült a konferenciáról. Sem a szövetségi elnök, sem a politikai alelnök – aki a nemrég tartott RMDSZ-kongresszusig a szövetség külügyeiért felelt -, sem a főtitkár, sem a Kolozs megyei szervezet nem kapott meghívót a kolozsvári konferenciára”, nyilatkozta szerdán az MTI-nek Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

Növelik a háborús veteránok járandóságát

Victor Ponta miniszterelnök szerdán közölte, hogy július 1-től 75%-al növelik a háborús veteránok járandóságát, akiket egyben üdvözölt a Háborús Veteránok Napja alkalmából. A kormány ugyanakkor elhatározta, hogy az élelmiszertermékek áfájának június 1-től történő csökkentésének bevezetése előtt ellenörzik a nagykereskedőket, hogy megakadályozzák az árak mesterséges növelését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

A Legfelsőbb Biróság elrendelte Markó Attila előzetes letartóztatását

A Legfelsőbb Biróság szerdán elrendelte az RMDSZ volt parlamenti képviselője, Markó Attila, előzetes letartóztatását.A vádlott távollétében hozott bírósági határozat nem jogerős, ellene 48 órán belül lehet fellebbezni.Markó Attila nemrég elmondta a Kossuth Rádiónak, hogy Magyarországon akar új életet kezdeni, és azt reméli, hogy Budapest nem adja ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

A 2007-2013 időszakra kiutalt európai alapok felhasználása nagy kihivás Románia számára

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos szerint a 2007-2013 időszakra kiutalt európai alapok felhasználása továbbra is nagy kihivás Románia számára. Az Európai Bizottság méltatta a Románia által elért eredményeket, amelyekről szerdán, Strasbourgban Vikctor Ponta miniszterelnök is tárgyalt Jean-Claude Juncker elnökkel. Mint Corina Creţu megemlitette, Romániának prioritásként kell kezelnie a 2014-2020-as időszakra tervezett projektek kidolgozását és gyakorlatba ültetésének megkezdését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

Tiz sebesült ukrán katona megérkezett Romániába

Tiz sebesült ukrán katonát kezelnek Romániában, a honvédelmi minisztérium egészségügyi hálozatához tartozó korházakban. Ukrajna bukaresti nagykövete jelen volt a sebesültek átvételekor és köszönetet mondott a román hatóságoknak a támogatásért. „E gesztus megerősiti a két szomszéd ország közötti baráti viszonyát”, mondotta a nagykövet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.19)

Európai alapok a fiatal álláskeresők támogatására

Az Európai Parlament az idén egymiliárd euró értékű finanszirozással segiti az uniós tagállamokat a munkahelyet kereső fiatalok megsegitése érdekében. A finanszirozásban 20 uniós tagállam részesül, köztük Románia is. Az Európai Unió szemelőtt tartotta azokat az országokat, amelyekben olyan térségek vannak, ahol a fiatalok munkanélküliségi értéke meghaladja a 25%-ot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

Rozalia Gănciulescu – Agenţia de Presă RADOR