România a primit asigurări că autorităţile de la Roma susţin aderarea României la Spaţiul Schengen

Aderarea la Spaţiul Schengen a fost o temă importantă a vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Italia. România a primit asigurări din nou, de la cel mai înalt nivel, că autorităţile de la Roma susţin acest obiectiv. Preşedintele Iohannis a obţinut şi cooperarea Italiei pentru susţinerea Republicii Moldova. Şeful statului şi premierul italian au căzut de acord ca Italia şi România să lucreze la consolidarea perspectivei europene a Balcanilor de Vest şi să susţină împreună parcursul european al Republicii Moldova. Şeful statului s-a întâlnit şi cu studenţii români bursieri în Italia, cărora le-a spus că educaţia şi cultura trebuie reaşezate la locul potrivit în ierarhia lucrurilor care contează pentru succesul unei societăţi.
Klaus Iohannis: „Avem multe lucruri de reconstruit în România. Se vorbeşte foarte mult despre cât de necesară este reformarea educaţiei; şi este necesară. Cred cu tărie acest lucru. Dar mai cred ceva: că acest proces începe de la recâştigarea respectului în societate pentru tot ce înseamnă educaţie şi cultură”.
O altă componentă importantă a vizitei preşedintelui Klaus Iohannis la Roma a fost întâlnirea cu comunitatea românească, apreciată de autorităţile italiene, în contextul în care aduce o contribuţie majoră la dezvoltarea Italiei. La alegerile prezidenţiale din noiembrie, Klaus Iohannis a fost votat de 90% dintre românii care au venit la urne în Italia. Comunitea românească a ajuns, în cifre oficiale, la aproape un milion de oameni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 aprilie)