Senat – Comunicat de presă

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, miercuri, 29 aprilie a.c., cu E.S. domnul Hamid Moayyer, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti.
Cu acest prilej, Excelenţa Sa domnul ambasador Hamid Moayyer a prezentat salutul domnului Ali Larijani, preşedintele Parlamentului Republicii Islamice Iran, şi a transmis dorinţa părţii iraniene de a avea o întrevedere cu preşedintele Senatului României, la Teheran sau la Bucureşti.
Preşedintele Senatului României a subliniat necesitatea continuării dialogului bilateral, menţionând faptul că diplomaţia parlamentară reprezintă un instrument foarte eficient pentru promovarea relaţiilor tradiţionale dintre cele două ţări şi pentru identificarea de noi oportunităţi de colaborare, îndeosebi în plan economic şi comercial.
Partea română a salutat acordul politic convenit la Lausanne în data de 2 aprilie asupra programului nuclear iranian, exprimându-şi încrederea că părţile implicate vor folosi acest moment favorabil pentru a încheia, până în luna iunie, negocierile în acest dosar.
Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat, totodată, necesitatea stabilizării situaţiei din Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor crescânde care se manifestă în mai multe ţări, exprimând aprecieri privind contribuţia R.I. Iran la soluţionarea problemelor regionale şi rolul său important ca factor de stabilitate în regiune.
La rândul său, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a pledat pentru dezvoltarea şi diversificarea relaţiilor dintre cele două state, menţionând interesul părţii iraniene pentru a dezvolta cooperarea economică în domenii precum cel petrolier şi agricol.
Referindu-se la situaţia în plan regional şi internaţional, domnul ambasador Hamid Moayyer şi-a exprimat încrederea că România va continua să aibă un rol diplomatic activ în Orientul Mijlociu, pe baza relaţiilor tradiţionale cu statele din regiune.
A fost adusă în discuţie situaţia din Yemen, partea iraniană subliniind necesitatea concentrării eforturilor pentru o soluţionare paşnică a acestei situaţii, astfel încât populaţia civilă să fie cât mai puţin afectată.
În încheiere, domnul preşedinte Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat interesul pentru continuarea dialogului cu reprezentanţi ai Parlamentului iranian, salutând propunerea părţii iraniene ca Grupul de prietenie cu România din Parlamentul Iranian să realizeze o vizită în România, ca răspuns la vizita în întreprinsă anul trecut în Iran de delegaţia Grupului de prietenie cu Iran din Parlamentul României.