Nucul şi beneficiile sale

Toate părțile nucului conțin o mulțime de substanțe biologic active. Nucile ajuta la scăderea colesterolului din sânge, cel puțin acest lucru este valabil pentru bărbați. Acum câțiva ani, în America a fost efectuat un experiment pe un grup de voluntari: 20% din caloriile zilnice din dieta lor au fost raportate din utilizarea nucilor. S-a constatat că la aceştia colesterolul a scăzut în medie cu 12%, în timp ce așa-numitul colesterol „rău” cu și mai mult.
Nucile mature sunt un aliment de bază și un remediu extrem de activ. Conținutul caloric este de două ori mai mare decât la pâinea albă. Nucile sunt recomandate pentru prevenirea și tratamentul aterosclerozei, dar şi în caz de deficiență de vitamine, săruri de cobalt și fier în organism. Nucile sunt bogate în fibre și uleiuri care pot îmbunătăți activitatea intestinului. Ele sunt utile pentru persoanele în vârstă care sunt predispuse la constipație.
Un decoct de frunze are un efect benefic asupra vindecării rănilor și rahitismului la copii.  Preparatele din nuci au proprietăți bactericide, tonice, antisclerotice, astringente, antidiareice, laxative (coaja de rădăcini), moderat hipoglicemiante, hemostatice, antihelmintice şi ajută la vindecarea rănilor.
Infuzia de frunze este utilizată pentru clătirea gurii și gâtului în diverse boli inflamatorii și în sângerarea gingiilor.
Uleiul de nuci este un produs foarte hrănitor și gustos, fiind des folosit în perioada de recuperare după afecțiuni și operații. Componența uleiului de nuci: ​​acizi grași nesaturați (linoleic, vitamina P), vitaminele A, E, carotenoizi, vitamina C, macro-și microelemente (zinc, cupru, iod, calciu, magneziu, fier, fosfor, cobalt), substanțe biologic active. În uleiul de nuci se găseşte o cantitate mare de vitamina E, care este necesară persoanelor în vârstă, în special celor cu hipertensiune arterială, ateroscleroză, boala coronariană, diabet. Uleiul a fost utilizat cu succes la hepatită cronică, hipertiroidism (gușă) şi ca remediu antihelmintic. El protejează organismul de efectele cancerigene, mărește rezistența organismului la radiații şi are un efect antitumoral. Din cele mai vechi timpuri, uleiul de nuci este utilizat în tratamentul tuberculozei. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, a fost folosit cu succes în tratamentul bolilor pielii și mucoaselor. Este eficient în tratamentul psoriazisului, eczemei şi furuncului. De asemenea, este recomandat pentru femeile gravide și mamele care alăptează. Uleiul de nuci mărește circulația sângelui în zona genitală și stimulează spermatogeneza. Conține cantități mari de potasiu, calciu, magneziu, cupru şi mangan.
Proprietățile periculoase ale nucilor – Nucile sunt contraindicate persoanelor cu intoleranță individuală sau alergii. Nu sunt recomandate persoanelor cu boli ale intestinului sau pancreasului.  Medicii recomanda întrebuințarea de până la 100 de grame de nuci pe zi, deoarece supraalimentarea poate provoca inflamarea amigdalelor și dureri de cap severe din cauza vasospasmului cerebral.

www.ecology.md – 2 mai