2015. május 4

Victor Ponta miniszterelnök látogatása Kuwaitban

Victor Ponta román kormányfő április 29-e és május 5-e közötti időszakban a Perzsa-öböl több országába – Szaud-Arábia, Katar, Kuvait és az Egyesült Arab Emirségek – tesz látogatást. Turnéjának egyik állomásaként megtekintette Kuvaitot, ahol a kuvati miniszterelnök katonai tiszteletadással fogadta, majd ezt követően megbeszéléseket folytatott Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah sejkkel. Victor Ponta ismételten megerősitette, hogy Románia érdeklődést tanusit a kétoldalú párbeszéd tovább fejlesztése iránt. A megbeszélésen a felek szükségesnek vélték a kölcsönös tájékoztatás javitását a két ország gazdasági lehetőségeiről az üzleti szféra képviselői közötti közvetlen kapcsolatok ösztönzése révén. A két kormányküldöttség tárgyalása után, miniszteri szinten, több egyezmény aláirására kerül sor. Victor Ponta kormányfőt e hivatalos látogatásra a román gazdasági, egészségügyi és az oktatási miniszter kisérte el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Daniel Horodniceanu zöld fényt kapott a DIICOT főügyészi funkciójának betöltésére

A Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) hétfőn kedvezően véleményezte Daniel Horodniceanu jelölését a Terrorizmus és Szervezett Bűnözés-elleni Igazgatóság (DIICOT) főügyészi tisztségének betöltésére. Daniel Horodniceanu jelölését – aki jelenleg a DIICOT jászvásári területi irodájának főügyésze – öt szavazattal és kettő ellenében hagyta jóvá a CSM. Daniel Horodniceanu elmondta, hogy amennyiben a DIICOT élére kerül javitani fog az intézet imázsán, szakmai szempontonból kiértékeli az ügyészeket és elháritja a bűnvádi dossziék tartalmának kiszivárgását. Robert Cazanciu igazságügy miniszter Daniel Horodniceanuról elmondta, hogy kiegyensúlyozottságról tett taunbizonyságot, ami a különböző esetek megoldását illeti, csapatmunkára képes, nagy tapasztalattal rendelkező szakember. A CSM ügyészeinek véleményezése után Daniel Horodniceanut az államfő nevezi ki a DIICOT főügyészi tésztségére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Jól jött a május elsejei minivakáció a turizmusban

Mintegy 100 ezer turista töltötte a május elsejei minivakációt a kölünböző romániai üdülőhelyeken és több mint 12 millió eurót költött el. A Román Turisztikai Vállalkozások Szövetsége által közölt adatok szerint több mint 40 ezer román a vidéki turizmust választotta, miközben a Duna-Delta az idén alig ezer turistát vonzott. Május elseje alkalmából 25 ezer turista utazott a román tengerpartra és ezek közül a legtöbben Mamaia üdülőhelyre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Kisinyóvban nagyméretű kormányellenes tűntetést tartottak

Hétfőn, Kisinyóvban mintegy 25-30 ezer ember tűntetett a kormányellen. A tiltakozókat felháboritja az állami intézmények passzivitása, amellyel viszonyulnak a moldáv bankrendszerben elkövetett „rablás” iránt, melynek nyomán titokzatosan egymiliárd euró tűnt el, ami az ország GDP-nek 15%-val egyenlő. A tűntetést egy civilszervezet szervezte, amely arra kérte a tűntetőktől, hogy csupán Moldova Köztársaság és az EU zászlóival jöjjenek a tűnetésre, pártszimbólumokat ne hozzanak magukkal. A tűntetők „Le a tolvajokkal!”, „Le az analfabétákkal!” és „Vissza a miliárdokkal” jelszavakat skandálták.(RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 04.05)

Nemzetközi körözést adott ki a román rendőrség Markó Attila ellen

Nemzetközi körözést adott ki a román rendőrség Markó Attila, jelenleg Magyarországon tartózkodó, az RMDSZ volt parlamenti képviselője ellen, akinek előzetes letartóztatását a Legfelsőbb Biróság a múlt héten rendelte el. Markó Attila hétfőn első helyen szerepelt a román rendőrség által leginkább keresett bűnözők listáján. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)