Hunedoara – Minerii cer sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis

Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedaoara, s-a adresat presedintelui României, Klaus Iohannis, pentru a-i cere sprijinul în salvarea acestui agent economic, de care depind locurile de munca a peste 6500 de angajati.
Presedintele sindicatului, Petre Nica, a declarat ca i-a solicitat presedintelui discutarea problemelor cu care se confrunta Complexul Energetic Hunedoara în Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, dar fiind faptul ca mineritul constituie o resursa energetica strategica. El a mai spus ca, în prezent, acest sector de activitate se confrunta cu o situatie fara precedent si ca lichidarea unitatii ar avea consecinte dezastruoase în plan social si economic.
În lipsa ajutorului de stat, a carui acordare a fost tergiversata, Complexul Energetic Hunedoara a reusit sa cumpere doar 20.000 de certificate de carbon, dar mai are nevoie de înca 120.000 de asemenea certificate. Pentru ca nu le-a depus la timp, Complexul va fi penalizat cu 100 de euro pentru fiecare certificat neachizitionat, iar aceasta amenda, la care se adauga datoriile de peste 200.000 de lei, va duce unitate în faliment.
Sindicalistii spun ca vor prezenta un plan de reorganizare care ar putea salva aproape 4500 de locuri de munca, dar nu sunt de acord sub nici o forma cu închiderea celor patru mine viabile, care ar duce la disparitia principalei activitati economice din Valea Jiului, a transmis corespondentul Radio România, Ilie Pintea