Pianul călător pus la dispoziţie de Radio România a rămas la Deva. Turneul lui Horia Mihail continuă

După ce Pianul călător s-a auzit la Luduş, apoi la Baia de Arieş şi la Alba Iulia, acesta a rămas la Casa de Cultură din Deva. Turneul de concerte şi recitaluri continuă însă, iar pianistul Horia Mihail se va întoarce la Deva pe 10 mai pentru un alt eveniment al turneului, şi anume un concert cu orchestra la Teatrul de Artă din oraş.

Turneul Internaţional Pianul Călător, ediţia a V-a, un proiect Radio România, se desfăşoară până în 20 mai şi este organizat de Centrul Cultural Media al Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo.

Sosirea pianului a fost extrem de apreciată de iubitorii muzicii din Deva, aşa cum reiese din declaraţiile acestora pe marginea evenimentului: “O idee foarte bună. Avem mulţi copii talentaţi aici, este foarte util. Ei ar trebui să încerce”. “Oare nu ar putea rămâne mai mult? Să îl vadă toată lumea”. “Avem şi şcoală de muzică în oraş, va fi sigur foarte folosit”. “Este o mare bucurie să fie aşa un eveniment în oraşul nostru”. “Am auzit la Radio şi am venit cu copiii mei.”

Horia Mihail s-a despărţit încă o dată de un pian călător, fără regrete însă, căci se va întoarce la el cu mai multe prilejuri: “De fiecare dată pianele au fost folosite, acesta este motivul pentru care această iniţiativă pornită acum 5 ani continuă. Am cântat deseori pe pianele călătoare în locurile în care ele au rămas şi au existat în fiecare an acţiuni importante pentru comunităţile respective. În acest an, personal voi vizita toate cele trei piane călătoare în diverse ipostaze, atât ca solist, cum se întâmplă acum în turneul Pianul Călător, cât şi ca acompaniator sau partener de muzică de cameră în deja binecunoscutele turnee Vioara lui Enescu, Duelul Viorilor şi Flautul fermecat. Aşadar nu este în van şi acum am curajul să spun: viitorul sună bine!”

Turneul Internaţional Pianul călător este o poveste de succes acum, dar ea a pornit de la o necesitate. După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Aşa a început călătoria prin ţară a pianelor puse la dispoziţie de Radio România.

Horia Mihail se pregăteşte acum pentru evenimentele de gală de la Sala Radio din Bucureşti. Pe 5 mai el va susţine un recital ce cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi se va încheia cu Carnaval Op. 9 Scènes mignonnes sur quatre notes de Robert Schumann.

Pe 8 mai va fi un regal muzical în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Regalităţii. Horia Mihail va cânta împreună cu Orchestra Naţională Radio, dirijată de Radu Popa, Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Concertul se va desfăşura în prezenţa membrilor Familiei Regale a României.

Dar evenimentele din Capitală nu se vor încheia aici. Pianul Călător se va auzi şi în acest an în aer liber, în parcul Herăstrău, unde Horia Mihail va oferi, cu sprijinul ARCUB, două recitaluri în zilele de 16 şi 17 mai, de la ora 17:00. Amănunte pe www.pianulcalator.ro

Un proiect Radio România.