Vizita în Israel a ministrului pentru românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a efectuat o vizită maraton în Israel. A avut o serie de întâlniri cu membri ai comunităţii evreilor originari din România, dar şi întrevederi politice la nivel guvernamental care au evidenţiat imaginea pozitivă de care se bucură evreii români în societatea israeliană. Angel Tîlvăr intervievat de Dragoş Ciocîrlan.
Angel Tîlvăr: Am avut o întrevedere cu doamna ambasador Colette Avital care este şi preşedinte al Camerei de Comerţ Israel-România, o veche prietenă a României şi o personă care de-a lungul vremii a ocupat poziţii importante în ierarhia statului israelian. Am discutat probleme bilaterale, dar în primul rând probleme care ţin de comunitatea evreilor originari din România, atât sub aspectul folosirii limbii române, dar şi sub aspectul relaţiilor pe care aceştia le au cu România şi măsura în care ei contribuie la amplificarea şi la menţinerea bunelor relaţii între România şi Israel. Am mers la Memorial şi Institutul de Cercetare Yad Washem şi aici, pe lângă emoţia vizitării unui loc cu semnificaţii extraordinare nu numai pentru Israel, dar pentru întreaga omenire. Am depus o coroană de flori şi am exprimat în felul acesta respectul nostru pentru tragedia Holocaustului şi pentru suferinţele prin care milioane de oameni au trecut. Totodată, în discuţiile pe care le-am avut cu conducerea institutului am exprimat şi felul în care România înţelege să condamne şi să educe în aşa fel încât tragedii ca acestea să nu se mai repete, dar şi felul în care România combate antisemitismul şi xenofobia.
Reporter: La încheierea vizitei în Israel ministrul delegat pentru românii din afara graniţelor, Angel Tîlvăr, a vorbit şi despre agenda politică a întrevederilor de la Ierusalim.
Angel Tîlvăr: La Ministerul Afacerilor Externe am avut o întrevedere cu Tzachi Hanegbi, ministrul israelian adjunct al afacerilor externe. Pe lângă lucruri legate de agenda bilaterală am dorit să subliniez odată în plus nevoia ca muzeul de la Rosh Pina să se realizeze întrucât Rosh Pina este o localitate unde cei dintâi care au venit au fost din România şi are o semnificaţie deosebită atat pentru români, cât şi pentru israelieni. Am discutat mult pe această temă şi sunt sigur că acest proiect va căpăta consistenţă şi contur într-un viitor nu prea îndepărtat. Ultima întâlnire oficială pe care am avut-o înainte de plecarea spre ţară a fost cu doamna ministru pentru imigraţie şi absorbţie, Sofa Landver, discuţie care s-a axat pe felul în care evreii originari din România s-au integrat şi felul în care puntea pe care ei o creează între România şi Israel este folosită pentru amplificarea şi promovarea relaţiei bilaterale. Multe din lucrurile pe care domnia sa le-a făcut pot fi o inspiraţie pentru felul în care şi noi putem să ne raportăm la românii care sunt în această perioadă în afara graniţelor ţării, mai ales că noi ne dorim ca mulţi români să se întoarcă acasă, iar în unele situaţii cred că sunt bune practicile pe care noi le-am putea folosi în acest sens.