Parada Victoriei are loc la Moscova şi în marile oraşe din Rusia

Parada Victoriei, consacrată aniversării celor 70 de ani de la victoria împotriva fascismului, are loc, sâmbătă, la Moscova şi în marile oraşe din Rusia. Evenimentele de la 9 mai din acest an de la Moscova sunt de cea mai mare amploare din istoria Rusiei contemporane. O desfăşurare impresionantă de forţe are loc sâmbătă, în Piaţa Roşie din Moscova, cu participarea a mii de soldaţi şi zeci de vehicule militare. Tehnica de luptă a fost adusă deja în centrul Moscovei, pe Strada Tver, pentru a participa la Parada Victoriei. Pe 9 mai ruşii celebrează Ziua Victoriei împotriva naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Militarii ruşi au participat la câteva repetiţii generale pentru Parada Victoriei, fiecare soldat ştie ce are de făcut şi când trebuie să-şi facă apariţia în Piaţa Roşie. Defilarea în centrul Moscovei a trupelor, tancurilor şi a vehiculelor militare şi o demonstraţie aeriană de Ziua Victoriei va perturba traficul din capitala rusă, care a fost deviat. După cum se preconizează, pe 9 mai, la Moscova, va avea loc un spectacol grandios. Sute de curioşi au venit să vadă ce au pregătit autorităţile pentru ziua de 9 mai. Pe lângă defilarea trupelor, a tancurilor şi a vehiculelor militare, ruşii vor privi şi o demonstraţie aeriană de Ziua Victoriei. Experţii spun că, anul acesta, în contextul crizei din Ucraina, Moscova vrea să demonstreze lumii întregii că este o forţă militară de temut. La ora 7:21, ora Moscovei, la Sevastopol, se adunaseră deja sute de curioşi în centrul oraşului pentru a asista la paradă.
La 7:00, ora Moscovei, a început parada în oraşul Novosibirsk din Siberia, Rusia. Hasan Kaloev, general-locotenent al Armatei 41, din cadrul Districtului Militar Central, va prezenta onorul militar la parada de 9 mai de la Novosibirsk, la care vor lua parte în jur de 3.000 de persoane, militari, tineri care îşi fac studiile în instituţiile militare de învăţământ, cursanţi şi ofiţeri ai Districtului Militar Central, ai Şcolii Superioare Militare, militarii Brigăzii da aeropurtate şi cei din Comandamentul regional al trupelor de interne din Siberia, din Institutul Militar Novosibirisk, Direcţia de grăniceri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB). În afară de autospecialele de pompieri, în piaţă vor defila 60 de unităţi de tehnică militară, maşini blindate Tigr, rachetele Iskander-М şi Iars, vehiculele blindate Gusar,  blindatele BTR-80, tunuri de artilerie Msta-B, dispozitive antitank Konkurs, sisteme de rachete Grad şi sisteme Osa, iar avioanele de vânătoare SU-34 vor survola spaţiul aerian al oraşului Novosibirsk.
La ora 6:07, ora Moscovei, a debutat parada militară în oraşul Ulan Ude, capitala Republicii Bureatia, la care vor lua parte 1.200 de persoane.
Parada de la Cita a debutat la ora 6:05, ora Moscovei, iar, la ora 4:23, ora Moscovei, a debutat la Tomsk, cel mai estic oraş al Rusiei. În jurul orei 3:28, ora Moscovei, parada militară a debutat în Kamceatka, parada fiind cea mai numeroasă ca participare din ultimii zece ani, în jur de 22.000 de persoane. La ora 3:00, ora Moscovei, a debutat parada militară de Ziua Victoriei în oraşul Iujno Sahalinsk, la care participă în jur de 300 de veterani, 300 de persoane născute în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au în prezent în jur de 70-86 de ani. Participă în jur de 1.200 de militari şi 25 de unităţi de tehnică de luptă, inclusiv sisteme de artilerie Smerci şi Uragan. La parada  de la Sahalinsk participă aproximativ 1.500 de persoane şi în jur de 40 de unităţi de tehnică de luptă, inclusiv sisteme de rachete Bal. Parada militară are loc şi în oraşul Kemerovo.

(Agenţia de presă TASS – 9 mai)